Linda Theme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vukán György & His Orchestra
Linda Theme
Kislemez Linda Remixed albumról
B-oldal Linda Rejam
Megjelent 2015. szeptember 21.
Formátum 7" kislemez,
Digitális letöltés
Stílus funk, jazz,
Nyelv magyar
Hossz 3:10 (linda original theme)
Kiadó Budabeats Records
Szerző Vukán György
Vukán György & His Orchestra-kronológia
Linda Theme
(2015)
Linda Remixed
(2015)

A Linda Theme című instrumentális dal Vukán György és zenekarának 1983-ban komponált műve, mely a magyar Linda sorozat főcímzenéje.

Előzmények[szerkesztés]

A Linda című filmsorozat főcímzenéje eddig semmilyen formátumban nem jelent meg, ezt pótolta a 2015. szeptember 21-én megjelent kiadvány, mely 7 inches kislemezen, illetve digitális formában letölthető volt Budabeats Records honlapjáról.[1] A kislemez limitált 300 db-os példányszámban jelent meg. A dal "krimifunkos" jazz ihletésű dalán több generáció is felnőtt, és sikeres volt az 1983-as megjelenése óta. A főcímzene hivatalos kiadása 32 évnyi várakozást múlt felül.[2]

A főcímzene elfeledett eredeti hanganyaga után Dj Bodoo kezdett el nyomozni 2009 tavaszán, majd Gát György segítségével jutott el Vukán Györgyhöz, a dal zeneszerzőjéhez, aki mint fogorvos praktizált, és úgy fogadta Dj Bodoot, aki másnap meg is kapta az említett hanganyagot, melyet a régi orsós magnóhoz is használt szalagokon kapta meg. Sajnos az eredeti mesterszalagokról nem volt tudomásuk. A szalagokon már a teljes dal hallgató, több Linda zenével együtt, melyet a filmben használtak, melyek a 2016-ban megjelent Linda Remixed albumon is hallhatóak.[3]

Vukán meg volt győződve arról, hogy a Linda főcímzenéje már megjelent korábban hanglemezen, azonban ezt az állítását Dj Bodoo megcáfolta, mivel tényleg nem volt eddig hallható egyetlen Linda hanglemezen sem.

A kislemez B oldalán a Mindig Más[4] nevű zenekar készített remixet még 2006-ban, majd a mostani kiadáshoz újra remixelték a dalt, és újrakeverték. Ez került fel a kislemezre, illetve ez a változat tölthető le. A dalt korábban egy Tilos bulin is előadta a zenekar.

Megjelenések[szerkesztés]

7" Magyarország Budabeats Records BUBE-026[5]

  • A Vukán György & his Orchestra - Linda original theme - 03:10
  • B Mindig Más - Linda rejam - 5:38

Lemezborító[szerkesztés]

A borítón Kozma Péter és Ádám László főcíméből kiragadott képkocka látható.[6]

Fordulat[szerkesztés]

Rota Francesco zenèsz, szerkesztő – műsorvezető 2019 oktòber 25.-èn Soul History cìmű zenés, zenetörténeti tematikus és portré műsorában mutatta be, hogy àllàspontja szerint a Linda főcìmzene alapjàul szolgàlò eredeti motìvumot Frances Ruffino a tornotòi Parry Music Library kiadò ès könyvtàr filmzeneszerző művèsze komponàlta, ès az 1982-es Glamour & Romance music for films, tv, radio vàlogatàslemez A6 műremekekènt csendült fel The Cool Look cìmen. Maga a lemez azon műsorok zenèit tartalmazza, melyek addigra nèpszerűvè vàltak Amerikàban, ìgy legtöbb esetben az 1981-es èv sikerei, tehàt a Vukán György àltal 1983 második felében kèszitett - vèlemènye szerint zseniàlisan sikerült - Linda főcìmzene màr feldolgozàs!

Források[szerkesztés]