Li Ta-csao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Li Ta-csao
A Kuomintang Központi Végrehajtó Bizottságának tagja
Hivatali idő
1924 – 1927. április 28.

Született1889. október 29.
Hopej,  Csing-dinasztia
Elhunyt1927. április 28. (37 évesen)
Peking, tajvan Kínai Köztársaság
Párt Kínai Kommunista Párt,
Kuomintang

GyermekeiLi Baohua
Foglalkozáskönyvtáros, ideológus, a KKP alapító tagja
IskoláiVaszeda Tudományegyetem
Halál okaakasztás

Díjak100 heroes and model figures who have made outstanding contributions to the founding of New China
A Wikimédia Commons tartalmaz Li Ta-csao témájú médiaállományokat.

Li Ta-csao (tradicionális kínai: 李大釗, egyszerűsített kínai: 李大钊, pinjin: Lǐ Dàzhāo, magyaros: Li Ta-csao, 1889. október 29.1927. április 28.) kínai értelmiségi, a Kínai Kommunista Párt egyik alapítója, és annak egyik leginkább tisztelt tagja volt. Mao Ce-tung politikai mentorának is tekinthető, ugyanis nagy befolyást gyakorolt a férfira. 1927-ben a pekingi szovjet kolónia elleni razzia során elfogták, majd 38 éves korában Csang Co-lin hadúr parancsára kivégezték.

Élete[szerkesztés]

Li Hopej tartományban született, paraszti család gyermekeként. 1913 és 1917 között Japánban tanult politikai gazdaságtant a Vaszeda Egyetemen, és 1918-ban tért vissza Kínába. Itt a Pekingi Egyetem könyvtárának lett a vezetője, és az első olyan kínai értelmiségi volt, aki támogatta a bolsevikokat Oroszországban. Ezen kívül cikkeket publikált Csen Tu-hsziu Új Ifjúság című folyóiratába is, ahol sok olvasóra tett nagy hatást. Mao Ce-tung ebben az időben a könyvtár alkalmazottja volt, és Li volt az, aki elsőként tett nagy hatást Maóra.

Li kezdetben nacionalista volt, és hitt abban, hogy a parasztságnak nagy szerepe lesz Kína jövőjének alakításában. Gondolkodásában kezdetben a Kínában ekkortájt divatos anarchizmus játszott vezető szerepet, azonban az 1919-es május negyedike mozgalom kiábrándította, és fokozatosan a marxizmus felé fordult. Későbbi éveiben megpróbálta a nacionalizmust és a kommunizmust vegyíteni.

Csen Tu-hsziuval közösen egyike volt a Kínai Kommunista Párt alapítóinak, azonban annak 1921. júliusi I. kongresszusán egyikük sem vett részt.[1] A párt hamarosan jó viszont alakított ki a Kominternnel, és az ő akaratuk szerint mindketten beléptek Szun Jat-szen Kuomintangjába. Lit 1924-ben a párt Központi Végrehajtó Bizottságának tagjává választották.

1927. április 6-án Csang Co-lin mandzsúriai hadúr emberei a pekingi orosz kolónián razziát tartottak. Ennek során dokumentumokat foglaltak le, amelyek bizonyították, hogy Moszkva felforgató kampányba kezdett Kínában, hogy megdöntse a kormányt, és kommunista rendszert állítson fel helyette, valamint elfogták Lit is, hatvan társával együtt. Őt magát nem sokkal később, április 28-án megfojtották Csang parancsára.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jung Chang, Jon Halliday: Mao, az ismeretlen történet, Európa Kiadó, Bp., 2006, ISBN 9630781581, 36. old.
  2. Jung Chang, i. m. 54. o.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Li Dazhao című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.