Lexan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elektromágneses ágyúból kilőtt 7 grammos Lexan lövedék nyoma egy tömb alumínium öntvényen egy lövésteszten

A Lexan a SABIC Innovative Plastics (korábban General Electric Plastics) által gyártott polikarbonát granulátum, film és lap bejegyzett védjegye.

Története[szerkesztés]

A Lexan granulátumot Dr. Daniel Fox fejlesztette ki 1953-ban, egy héttel azután, hogy tőle függetlenül Dr. Hermann Schnell, a Bayer kutatója is létrehozta a maga polikarbonát vegyületét.[1] Fox olyan anyagot alkotott, amely ha egyszer megkeményedik, tulajdonképpen törhetetlenné válik, így például golyóálló felületet is ki lehet belőle alakítani.[2] A nagyipari gyártása 1958-ban kezdődött meg.[1]

Az 1960-as években a NASA is elkezdte használni a GE Lexanját, például az asztronauták „buboréksisakját” alkották meg belőle, Neil Armstrong is ilyen sisakot viselt a Holdra szálláskor.[2]

A Lexant jelenleg a SABIC Innovative Plastics gyártja, miután a SABIC felvásárolta a GE műanyagipari ágát. Számos helyen gyártják, többek között az Indiana állambeli Mt. Vernonban, az alabamai Burkville-ben, a spanyolországi Cartagenában és a hollandiai Bergen op Zoomban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Polycarbonate: 50 & Still Going Strong. ICMA. [2010. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 19.)
  2. a b Happy Birthday: LEXAN Resin Turns 50!. (Hozzáférés: 2010. július 19.)

További információk[szerkesztés]