Lendvay utca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Lendvay utca Budapest VI. kerületében, Terézvárosban található. Az Andrássy úttal párhuzamosan futó utca északkeleti vége a Dózsa György útra (egykori Aréna utcza) merőleges, a Szépművészeti Múzeumra néz, délnyugati vége a Bajza utcába torkollik.

Elnevezése[szerkesztés]

Lendvay Márton

1874-1879 között Külső Aradi utcza volt, mivel egyetlen épületnyi eltolódástól eltekintve voltaképpen az Aradi utca folytatása (mely a Teréz körúttól a Bajza utcáig tart). 1879 óta hívják Lendvay utcának a Lendvayakról, akik híres színművészcsalád voltak a 19. században: Lendvay Márton (1807-1858): színművész, a Nemzeti Színház első nemzedékének kiemelkedő tagja; ifjú Lendvay Márton (1830-1875), színművész, a Nemzeti Színház tagja, (a Szabadságharc alatt honvédként harcolt).

Forrás: MEK

Épületek, építmények[szerkesztés]

Ebben az utcában található:

  • Lendvay u. 12. - háromszintes villaépület, ma lakóépület. Épült 1896-1898. Építész: Havel Lipót, építtető: Philip Nicholson, angol származású acélgyáros. 2008-ig az Észt Köztársaság Nagykövetsége is az épületben volt.
  • Lendvay u. 13. - volt Mautner villa. Gobbi Hilda kezdeményezésére alapított Ódry Árpád Színészotthon.
  • Lendvay u. 15. Benczúr Gyula festőművész villája, később NÉKOSZ kollégium, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai kaptak ott lakásokat. Ma társasház.
  • Lendvay u. 14-16. A Köztársasági Őrezred szállója.
  • Lendvay u. 17. - Itt egykor lakóház állt, melyet 1944-ben angol-amerikai repülők lebombáztak. A háborút követően a telek sokáig üres volt, majd az 1970-es évek elején a Munkásőrség épülete létesült itt, mely 1989 után a Magyar Kincstári Vagyonügynökséghez került. 1992-től a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola alsó tagozata működött itt, később pedig az Izraeli Kivándorlási Hivatal. A volt munkásőrségi épületet 2007-ben lebontották, de a luxuslakásoknak tervezett új épület a 2008-as gazdasági válság miatt nem épült meg. Már épül rá egy ház ("Royal Garden"), a szerkezetének két emelete áll.
  • Lendvay u. 22. - A Magyarországi Német Fiatalok Közössége és a Bleyer Jakab Közösség.
  • Lendvay u. 26. - Budapesti Radonyezsi Szent Szergij Orosz Ortodox Templom (ez az épület 1913-ban a Groedel testvérek tulajdonában állt, akik Tisza Istvánhoz közel álló bárók voltak.) [1][forrás?]
  • Lendvay u. 27. - Francia Nagykövetség és Konzulátus.

Történelem[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lendvay utca témájú médiaállományokat.
  1. Interjú, 2004. január 22. (az elején esik szó a költözésről a Lendvay utcából a Szentkirályi utcába), Riport, 2003. december 5. (ekkor még a Lendvay utcában voltak)