Lecrae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lecrae
Billboard12-crayola-lecrae.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Lecrae Devaughn Moore
Becenév Crae, Crayola, Creezie, Crazy 'Crae
Született 1979. október 9. (36 éves)[1][2]
Houston[3][4][5]
Házastársa Darragh Moore
Iskolái University of North Texas
Pályafutás
Műfajok rap, hip hop
Díjak Grammy Award for Best Gospel Album (Gravity, 2012)
Tevékenység
Kiadók Reach Records, Cross Movement

Lecrae weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lecrae témájú médiaállományokat.

Lecrae Devaughn Moore (1979. október 9. –),  Lecrae-ként ismert kétszeres Grammy-díjas amerikai rapper, dalszövegíró, lemezproducer és színész. A Reach Records nevű független kiadó elnöke, társalapítója és társtulajdonosa, valamint a ReachLife Ministries nonprofit szervezet társalapítója, és elnöke. Szóló előadóként hét stúdióalbumot, és két mixtape-et, a 116 Clique nevű hiphopegyüttes frontembereként pedig három stúdióalbumot, egy remix albumot, és egy középlemezt adott ki.

A Real Talk című 2004-es albumával debütált amit a Reach Records adott ki. Harmadik stúdióalbuma, a 2008-ban kiadott Rebel lett az első Keresztény hip-hop album ami felkerült a Billboard Gospel Lista első helyére. Lecrae 2011-ben részt vett a BET Hip Hop Awards Cyperben és közreműködött Statik Selektah „Live and Let Live” című dalában. Ezekkel a szerepléseivel felkeltette magára a mainstream figyelmét. 2012. május 10-én kiadta első mixtape-jét, a Church Clothes-ot, amit sokan a mainstream hip hop-ba történő betörésének tekintenek: a mixtape-et több mint 100 000-szer töltötték le kevesebb mint két nap alatt. Hatodik stúdióalbumát, a 2012. szeptember 4-én kiadott Gravityt és a korábban említett Church Clothes-ot sokan a Keresztény hip hop történelem legfontosabb albumaiként tartják számon. A Gravity az összesített iTunes eladási listán első helyen debütált, 3-ik helyet ért el a Billboard 200-on és a 2013-as Grammy Awardson megnyerte a Legjobb Gospel Albumnak járó díjat. 2013. november 7-én Lecrae kiadta második mixtape-jét, a Church Clothes 2.-t. Hetedik albuma, az Anomaly 2014. szeptember 9-én jelent meg. Az album az első héten 88 587 eladott példánnyal 1. helyen debütált a Billboard 200-on. Ez volt az első album ami a 200-as listán és a Gospel listán egy időben foglalta el a legjobb helyet.

Lecraet Az év előadójának jelölték a 43-ik, a 44-ik és a 45-ik GMA Dove Awardson, és Legjobb Gospel Előadónak a 2013-as BET Awardson. Munkáival öt Grammy nevezést – ezek közül kettőt nyert meg – , egy Billboard Music Awards, tizennégy Dove Awards – ezek közül négyet nyert meg –, négy Stellar Awards – melyekből kettőt megnyert –, egy Soul Train Music Awards és egy BET Hip Hop Awards jelölést érdemelt ki. Lecrae szerepelt az A Cross to Bear című tévéfilmben és ő alakította Dr. Malmquistet a Believe Me című vígjátékban. 

Magánélete[szerkesztés]

Lecrae feleségével és gyermekeivel Atlantában, az Egyesült Államokban él, és az Észak Texas-i Egyetemet végezte. Drogfüggővé vált apjával sohasem találkozott. Gyerekkorában gyakran tapasztalt elutasítást és durva bánásmódot. Ebben az időben rapben mutatkozó tehetségével próbált kitűnni. Moore azt állítja nagymamája nem engedte hogy a tévében rap klipeket nézzen, de éjszakánként titokban mégis ezt tette. Lecrae ezekben a videókban olyan egyéniségeket keresett akikre felnézhetett. Lecrae azt nyilatkozta hogy "akkor nem voltak Barack Obamák, Martin Luther Kingek, Macolm X-ek, ilyen emberek nem voltak, szóval ott volt nekem Tupac.

A CNN-nek azt nyilatkozta, hogy drogdílerként, mindig magánál tartotta a nagyanyjától kapott Bibliáját, mert úgy gondolta, hogy az szerencsét hoz neki. Mikor letartóztatták kábítószer birtoklásért a rendőrtiszt meglátta nála a Bibliát, és elengedte azzal a feltétellel, hogy megígéri, hogy aszerint fog élni. Elfordult a drogoktól és az alkoholtól, abbahagyta az életvitelszerű bulizást, és ahogy ő mondja „kívülállóvá” vált. Életének ebben a szakaszában másféle izgalmakat kezdett el keresni: háromemeletes épületek tetejéről ugrált le, és más ehhez hasonló mutatványokat csinált, melyek hatására ráragadt a „Crazy ’Crae”, vagyis őrült ’Crae becenév. Aggódó édesanyja ösztönözte, hogy olvassa a Bibliáját amire Lecrae így emlékszik vissza: „lapokat téptem ki belőle és padlóra dobtam. Azt mondtam, hogy nem akarom ezt a Bibliát. Miközben a kezemben tartottam nem tudtam elképzelni, hogy ami ebben a könyvben van az igaz és valóságos lehet” Ahogy az üresség Lecrae-ben egyre mélyebbé vált elkezdett inni, dohányozni, és nők után járni. 17 éves korában személyes és pénzügyi helyzete meggyőzték arról, hogy zsákutcába jutott. Elhatározta, hogy valami „érett dolgot” fog tenni: nagyanyja hatására gyülekezetbe ment. A gyülekezetben találkozott egy lánnyal, akivel együtt járt gimnáziumba, és aki meghívta egy Bibliaórára ahol Lecrae megismerte későbbi feleségét, Darraghot. Meglepődve fedezte fel, hogy ahogy ő mondja: „az emberek a Bibliaórán olyan hétköznapi emberek voltak, mint én. Ugyanazokat a könyveket olvasták, és ugyanazokat a zenéket hallgatták, mint én. Csak a jellemük volt kicsit más. Szeretőek voltak, és ez engem nagyon megérintett.” Moore azt nyilatkozta, hogy 19 évesen, pont mikor befejezte az iskolát elhatározta, hogy ezentúl Istennek fog élni.

Lemezei[szerkesztés]

  • Real Talk (2004)
  • After the Music Stops (2006)
  • Rebel (2008)
  • Rehab (2010)
  • Rehab: The Overdose (2011)
  • Gravity(2012)
  • Anomaly (2014)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lecrae című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]