Ladányi Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ladányi Béla
Született1873. október 20.
Kassa
Elhunyt1925. április 8. (51 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Ladányi Béla, Ladányi Béla Géza József (Kassa, 1873. október 20.Budapest, Terézváros, 1925. április 8.)[1] királyi törvényszéki tanácselnök.

Élete[szerkesztés]

Kassán született, ahol apja Ladányi József postatiszt volt. Édesanyja Fürjén Erzsébet. A gimnáziumot a II. osztályig Kassán járta és azután Rimaszombatban végezte a többi osztályt; itt a Tompa önképzőkör elnöke volt. Jogi tanulmányait a Budapesti Tudományegyetemen és egy évig Kassán hallgatta. Ugyanitt lett joggyakornok és a Kazinczy-kör főjegyzője. 1899. október 27-én Budapesten, a Ferencvárosban feleségül vette Gedeon Mária Anna Borbálát,[2] akitől 1914-ben elvált.[3]

Már VII. gimnazista korában rendes munkatársa volt a Gömör-Kishontnak (1891. 7., 8., 9. sz. Gömörvármegye népköltészetéről); írt a Gömöri Hírlapba és a Kassai Szemlének 1892-ben rendes, majd főmunkatársa lett; tárcacikkei és egyéb aktuális és humorisztikus dolgozatai megjelentek még a Fővárosi Lapok, Budapesti Hírlap, Pesti Napló, Magyar Figaro, Magyar Nyelvőr (1890-91) című lapokban neve alatt vagy álnévvel; a Felsőmagyarország keletkezésében is részt vett és mint főmunkatárs két évig vezette a lapot, ahol Lorgnet álnév alatt írta három évig vasárnapi tárcáit (előbb a Kassai Szemlében); esztétikai cikkeit és színi kritikáit pedig Gukker név alatt közölte.

Munkái[szerkesztés]

  • A nemzeti jog és törvényhozás. Előismeretek a pozitiv jog és állambölcselethez és a törvényhozáshoz. Budapest, Athenaeum, 1895. (Ism. Felsőmagyarország 36. sz.)
  • Magyar családjog. Különös tekintettel a törvényhozás alkotásaira, rendeletekre és a joggyakorlatra, Szigorlatozók, vizsgálatokra készülők és a nagy közönség használatára. Budapest, 1869
  • A birtokos és gazdatiszt közötti jogviszonyok szabályozásáról szóló törvény magyarázata. Budapest: Grill, 1900

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]