La Fortuna (Leganés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Fortuna
Látványkép a negyedről
Látványkép a negyedről
Közigazgatás
Ország Spanyolország
Autonóm közösségComunidad de Madrid
TartományLeganés
Rangnegyed
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 21′ 31″, ny. h. 3° 46′ 50″Koordináták: é. sz. 40° 21′ 31″, ny. h. 3° 46′ 50″
SablonWikidataSegítség

La Fortuna egy negyed (barrio) mely Madrid mellett, jelenleg Leganéshez tartozik. Határai Carabanchel (Madrid), melytől az M-40-es út választja el, és a Presillas park Alcorcónban.

A negyednek, mely 200 méterre van felső-Carabancheltől 2012-ben 12.885 lakosa volt. 2020 környékére azonban már várhatóan közel megduplázódik a népessége.

Történet[szerkesztés]

La Fortunát 1960-ban Domingo dos Santos építési ingatlanfejlesztési vállalkozó alapította. Az ingatlanfejlesztés során 33 család költözött ki az Orcasitas negyedből egy zöldebb környezetbe, a nevét a mozgáskorlátozott építőnő Fortunata González Arroyo tiszteletére kapta, az első utcák pedig az odaköltöző családok gyermekei és barátai után kapták.

A közeli Carabanchel szolgáltatásain túl az első iskolák az 1980-as években létesültek. A nagy áttörés 1993 volt La Fortuna életében, mikor egész Madrid város autonóm közösség decentralizációs terve is elindult. La Fortuna volt az első közigazgatási egység, mely kerületi szintű önkormányzatot kapott, a 2000-es években lezajlott közlekedési fejlesztések hatására pedig tovább nő a népesség.


Közlekedés[szerkesztés]

Közút[szerkesztés]

La Fortuna 3-4 kilométerre félúton fekszik Felső-Carabanchel és Leganés belvárosa, illetve Alcorcón között. A köztes táv miatt csak a 80-as években kezdett létrejönni kiépített forgalom.

Madrid szívéből gyalogosan a Calle General Ricardos és a Calle Joaquín Turina felől a La Fortuna Leganés és Alcorcón irányába a Carretera Barrio de la Fortuna úton közelíthető meg. Nagyobb sebességgel az M-40-esről a Madridi körgyűrűről. Leganés felől 2007-ben készült el az "Avenida de América Latina".


Metró és vonat[szerkesztés]

2010 októberében a madridi metróhálózatnak létesült egy La Fortuna megállója a 11-es vonal mentén. A La Peseta megállótól érkező szakasz 3,2 km hosszú.[1] Jelenleg még nincs összeköttetése a Madrid tartomány déli településeit összekötő 12-es metró vonallal.

A spanyol vasúttársaság, a RENFE által üzemeltetett madridi elővárosi vasúthálózatnak, a Cercaníasnak ("Közelvonat"), még nincs megállója La Fortunában. 2009-ben a városrész vezetője Rafael Gómez Montoya, bejelentett egy megállapodást, hogy még 2015 vége előtt elkészül egy megálló.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]