Calle General Ricardos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Calle General Ricardos
Calle del General Ricardos, Madrid.JPG
Calle del General Ricardos, Madrid.JPG
Úttípus utca
Ország Spanyolország
Tartományok Madrid
Az út eleje Glorieta Marqués de Vadillo
Az út vége Calle Eugenia de Montijo
A Wikimédia Commons tartalmaz Calle General Ricardos témájú médiaállományokat.

A Calle General Ricardos Madrid egyik legfontosabb főútvonala a Toledo híd déli végétől felső-Carabanchelig. Nevét a Barbastróban született nagy felvilágosult Antonio Ricardos tábornokról kapta.

Helye[szerkesztés]

A Calle General Ricardos ma, kissé lerövidült szakaszon Madrid Centro alatt a Toledo híd déli oldalától felső-Carabanchelig fut. Eredetileg a madridi Plaza Mayortól (a városházának is helyet adó Főtér) ezen a vonalon futó útnak közös neve volt, de a felső, Toledo hídig futó szakasz ma már Toledo út névre hallgat.

Ez az eredeti út ma kétfelé ágazik, az egyik közvetlenül Toledo felé, ezzel a Ricardos folytatása Illescas városnál találkozik. A Ricardos maga Carabanchel kerületen át, a legfontosabb városon belül útként fut lényegében a Keresztutak parkjáig (Parque de las Cruces), a végpontjától Leganés központjáig, s tovább vagy a Joaquín Turina úton át a La Fortuna negyed, Alcorcón és Extremadura irányába lehet továbbmenni.

Szerepe[szerkesztés]

Az út szerepe a XVIII. század végétől, XIX. századtól kezdett kialakulni. Korábban Felső- és Alsó Carabanchel vidékén szórványos telkek voltak, ám Fuenlabrada felől lassan-lassan beindult az útvonalon olyan szinten, hogy a XIX. század végén rövid ideig még lóvasutat és érdemes volt üzemeltetni (tres céntimos, azaz 3 céntimo volt a legdrágább jegy).

Ezután a XIX. század végén, XX. század elején a környékre előkelő családok és néhány nagyobb tőkés érkezett és olyan kereskedelmi és adminisztratív központokat hoztak létre, mint az Oporto, a Puerta Bonita és mindenekelőtt a Vista Alegre (Vistalegre), melybe több intézmény, többek között a Védelmi Minisztérium is költözött, így, bár a francói csapatok teljesem tönkretették az utat, hiszen jórészt épp ezen érkeztek Extremadura felől, Carabanchel megnövekedett jelentősége indokolta az újjáépítést és a folyamatos modernizálást. Az Európai Unió létrejöttével az út szerepe már a Portugália és Extremadura felől érkező forgalom szempontjából is nagyobb.

R-5[szerkesztés]

A Calle General Ricardos egy nagy jelentőségű városi főút. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen kapcsolata van az autópályákkal.

A Ricardos főút meghosszabbítása Leganés felé az Alto- (vagyis Felső-Carabanchel) út, M-421. Ez az út az R-5, azaz a Madridból sugárirányban az Európai 90-es útra futó Radial-5 autópályára ("autopista") kapcsolódik.

Források[szerkesztés]