Lənkəran

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lenkorány, Lankaran (Lənkəran)
Montage of Lənkəran 2019.jpg
Közigazgatás
Ország Azerbajdzsán
Jogállás város
Irányítószám AZ4200
Testvérvárosok
Lista
Monterey
Népesség
Teljes népesség51 300 fő (2014)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság76 m
Terület70 km²
Időzóna
Elhelyezkedése
Lenkorány, Lankaran (Azerbajdzsán)
Lenkorány, Lankaran
Lenkorány, Lankaran
Pozíció Azerbajdzsán térképén
é. sz. 38° 45′ 13″, k. h. 48° 51′ 04″Koordináták: é. sz. 38° 45′ 13″, k. h. 48° 51′ 04″
Lankaran City in Azerbaijan 2021.svg
Lenkorány, Lankaran weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lenkorány, Lankaran témájú médiaállományokat.

Lenkorány, Lankaran, (azerbajdzsán nyelven: Lənkəran) egy város Azerbajdzsánban, a Kaszpi-tenger partján, délen, az Iráni határ közelében. Lakossága 226 799 (2018). A Lenkorányi kerület mellett helyezkedik el, de független tőle.

Nevének eredete[szerkesztés]

A név régi formája "Langarkanan" volt, amely perzsa nyelven azt jelenti: "a horgony (ok) felhúzása": "Langar" ( perzsa : لنگر , horgony) + "kan" ( کن , húzni) + " egy "( آن , helyek utótagja). Egyes források azonban azt állítják Lankaranról, hogy a „Cane house” törzs szavaiból származik, ami „Lan Karannak” hangzik. Más állítás szerint a Median * Lan (a) karan-, ahol * karan jelentése „határ, régió, föld”, és Lan valószínűleg egy kaszpi törzs neve volt.

Története[szerkesztés]

Lenkorány

A környék már a neolitikum idején is lakott hely volt, környékén neolitikumból származó emberi települések nyomai, valamint bronz- és a vaskori erődített falvak romjai maradtak fenn.

A várost egy mocsárra építették a hasonló nevű folyó északi partján.

Nader Shah halálával egy bizonyos Seyyed Abbas alapította a Talisz Kánátust, akinek ősei az iráni Szafavid-dinasztia tagjai voltak, és az 1720-as években költözött a Talisz régióba. A kánátság megalapításától kezdve 1828-ig az iráni Zand és Qajar dinasztiák uralma alatt állt. A 18. század első felében néhány évig az 1722–1723- as orosz-perzsa háború révén az oroszok szerezték meg az irányítást; 1732-ben a Rest- i szerződés visszajuttatta Iránnak. Az 1804-1813-as orosz-perzsa háború alatt Kotlyarevszky tábornok, aki a háború alatt a legdélebbi orosz kontinentust vezette, megrohamozta és elfogta Lankaran erődjét. Az 1813-as golisztáni szerződést követően Oroszországnak engedték át. Az iráni Qajar később, az 1826-1828-as orosz-perzsa háború alatt újból elfoglalta a várost, de a Turkmenchay-i szerződés (1828) alapján kénytelen volt visszaadni, amely a perzsa befolyás határozott végét jelentette Dél-Kaukázusban.

Az 1917-es orosz forradalom után Azerbajdzsán a Szovjet Szocialista Köztársaság részévé vált, majd rövid időn belül az Azerbajdzsáni Demokratikus Köztársaság része lett. Később, 1991-ben a Szovjetunió felbomlása után, a független Azerbajdzsán részévé vált.

Földrajza[szerkesztés]

A Kaszpi-tenger partján, Lenkorány közelében homokos strandok találhatók. Az Andjin (felső és alsó) ásványforrások termikus szulfid-, klorid-, nátrium- és kalciumvizei a várostól 12 km-re nyugatra helyezkednek el. Nyugaton, az azonos nevű falu közelében találhatók Ballabur kastély romjai.

A régió nemzeti parkjai hatalmas területen helyezkednek el, ahol számos fauna és növény került megőrzésre. A Gizil-Agach Állami Rezervátumban több mint 250 fajta növény, 30 halfaj és több mint 220 madárfaj található. Lankaran a Parrotia-ról, vagy a vasfáról is ismert, melyet e térségben volt honos, és a Hirkan Nemzeti Parkban volt látható. A helyi mítosz szerint ez az egyetlen fa, amely vízbe süllyed, ebből származik a név (vasfa). A történelem során fűtésre használták, mivel hosszú ideig ég, és nem könnyű eloltani. A nemzeti parkban is él a perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) alfaja.

Éghajlat[szerkesztés]

Lenkorány éghajlata meleg-nyári mediterrán éghajlat (Csa), hideg, nedves tél és nagyon meleg, száraz / nagyon nedves nyarak a jellemzők. A maximális csapadékmennyiség 1600 és 1800 mm között van, és ez a legnagyobb csapadék Azerbajdzsánban.

Gazdaság[szerkesztés]

A város környékének jellemzője a zöldségtermesztés, teatermesztés, szarvasmarha-tenyésztés, a citrusfélék, a méhészet, halászat és a gabonatenyésztés. A kedvező nedves szubtrópusi éghajlat, a jó szántóföld, a víz és a város elegendő munkaerő-forrása jó alapot nyújt a mezőgazdasági tevékenységekhez, valamint az agrár-feldolgozó vállalkozások fejlődéséhez. A város ad otthont Azerbajdzsán első, 1937-ben épült teagyárának is.

Szállítás[szerkesztés]

A lenkorányi nemzetközi repülőtér kiszolgálja a belföldi és nemzetközi utasforgalmat. A repülőtér nemzetközi terminálját 2008 szeptemberében nyitotta meg, és a repülőtér egyike Azerbajdzsán legforgalmasabb csomópontjainak.

A város vasúti szolgáltatást nyújt a belvárosi történelmi termináloktól a keleten Bakuig és a délen Astaráig.

Itt születtek, itt éltek[szerkesztés]

 • Hazi Aslanov - a Második Világháború idején a szovjet páncélos csapatok vezérőrnagya.
 • Samad bey Mehmandarov - az orosz hadsereg tüzérségi tábornoka, az Azerbajdzsáni Demokratikus Köztársaság védelmi minisztereként szolgált.
 • Jahan Talyshinskaya - népi énekes és színházi színésznő.
 • Maryam Bayramalibeyova - társadalmi aktivista.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • "Lisihalisi - LƏNKƏRAN ŞƏHƏR Icra Hakimiyyəti" . lenkeran-ih.gov.az (azerbajdzsáni nyelven). 2018. január 1-jétől. Az eredeti példánytól 2018. június 19-én archiválva . Beérkezett 2018. június 19-én .
 • А. Периханян (1982) , Этимологические заметки // Историко-филологический журнал. Ереван. 1. sz., 55–62
 • Lankaran története Archivált 2011-07-06, a Wayback Machine
 • Timothy C. Oroszország háborúja: A mongol hódítás az afganisztáni, a csecsenföldi és az utóbbi időkig, 728-730. oldal, ABC-CLIO, 2. dec. 2014 ISBN 978-1598849486
 • Nataly Y. Snegovaya (2007). "Két új kombájnfaj az Azerbajdzsán Lenkoranból (Arachnida: Opiliones: Phalangiidae)" (PDF) . A Brit Arachnológiai Társaság közleménye . 14 (2): 88–92.
 • Teakultúra Azerbajdzsánban
 • Juan Eduardo Campo, Az iszlám enciklopédia , 625. o
 • Azərbaycanın subtropik zonası Archivált 2009-09-14, a Wayback Machine-nél (azerbajdzsáni nyelven)
 • Turizm müəssisələri Archivált 2009-04-05 a Wayback Machine-nél (azerbajdzsáni nyelven)