Légisiklók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A légisiklók a kitalált Csillagok háborúja-univerzumban antigravitációs (repulzoros) meghajtású, nagy sebességű és jó manőverezőképességű légköri személyi szállítójárművek.

Noha az egyes típusok teljesítménye változó, a légisiklók általában a viszonylag alacsony röpmagasságú járművektől a primitív repülőgépeknek megfelelő modellekig terjednek, mely utóbbiak akár 25 km-es magasságban is működőképesek. A legtöbb légisikló magassághatára 250 méter alatt van [forrás?].

A Csillagok háborúja filmekben számtalan fajta légisikló szerepel, a Zam Wessell nevű fejvadász(nő) felhősiklójától (A klónok támadása) Luke Skywalker Incom T-16-os „Légiszöcskéjén” - szintén felhősikló - át (amelynek makettjével a IV. epizódban az egyik anchorheadi színben játszik) egészen a legkomolyabb szerepet kapó T-47-es lázadó „hósiklóig” (A Birodalom visszavág). A „járulékos” művekben (képregények, lexikonok) nemcsak ezek szerepelnek, hanem még több modell, sokuk részletes technikai fantázialeírással.

A légisiklók mint harcjárművek kiválóan alkalmasak a partizántaktikára; csúcssebességük meghaladja a 900 km/h-t. Karcsúak és áramvonalasak; a sebességvesztés nélküli gyors fordulókat mechanikus vezérsíkok teszik lehetővé. Képességeik miatt nagyon nehéz szenzorokkal felderíteni őket, és bár nem olyan strapabíróak, mint a felhőkatamaránok, eltalálni jóval nehezebb őket.

A helyi kormányok, hatósági szervek, valamint a Lázadó Szövetség / Új Köztársaság haderői a módosított légisiklók számos típusát használják.

A légisiklók meghajtásukból következően, csak egy bolygó légkörében vagy legalábbis bolygóközelben tudnak működni, ugyanis a mélyűrben, gravitációs erőteret generáló égitest híján, az antigravitációs hajtómű nem tud mivel szemben ellenhatást kifejteni.[1] Ennek ellenére űrhajókat is neveznek siklóknak (pl. Lambda-siklók), de itt pusztán a magyar fordítások felszínes névazonosságáról van szó. Angolul a két megnevezés eltér: airspeeder (légisikló) ill. shuttle (űrsikló).

T-16 „Szöcske”[szerkesztés]

Jármű: Incom T-16 polgári légisikló

Típus: Légjáró

Hossz: 8 méter

Meghajtás: 2 antigravitációs hajtómű (DCJ-45), 1 ion tolóhajtómű (E16/x)

Csúcssebesség: 1200 km/h

Csúcsmagasság: 300 km

Legénység: 1 fő

Utaslétszám: 1 fő

Rakterület: 0,3 köbméter; 10 kg

Készletek: Nincs

Fedélzeti számítógép: keresőradarral kombinált alap lőképelemző számítógép

Fegyverzet: Sűrített levegővel működő puska (polgári gépeken ritka)

Megjegyzés: A manőverezést giro-stabilizátorok segítik. Luke egy T-16 típusjelzésű légjáró tulajdonosa, mellyel a Beggar-kanyon szűk hasadékaiban szokott barátaival száguldozni és a rejtett üregekben buckapatkányokra vadászni. Luke kiváló pilóta, így még a pokolian szűk Diaboló-résen és a hajmeresztő Tűfokon is át mert repülni.

T-47[szerkesztés]

Jármű: Incom T-47 polgári légisikló

Típus: Légisikló

Hossz: 2,3 méter

Meghajtás: antigravitációs hajtómű

Legénység: 1 fő

Utaslétszám: 1 fő

Rakterület: 0,3 köbméter; 10 kg

Készletek: Nincs

Fedélzeti számítógép: Nincs

Fegyverzet: Nincs

Megjegyzés: A T-47 régi, de népszerű légisikló típus, amely gyorsaságáról és manőverező képességéről híres. Noha már több mint tíz standard éve nem gyártják, mégis a serdülők és a fiatalok kedvence, mivel könnyű karbantartani, beszerezhetők hozzá tartalék alkatrészek, és nem nehéz úgy módosítani, hogy növekedjen a csúcssebessége.

Légi csatasikló (T-47, módosított)[szerkesztés]

Jármű: Szövetségi légi csatasikló

Típus: Módosított harci légisikló

Hossz: 3 méter

Legénység: 1 fő + 1 fő másodpilóta

Utaslétszám: 0 fő

Rakterület: 0,3 köbméter; 10 kg

Készletek: Nincs

Fedélzeti számítógép: Nincs

Fegyverzet: Iker lézerágyú, energiaszigony

Megjegyzés: Sosem gyártották sorozatban; egységesített karosszéria és hajtómű. Csak használtan és csak a feketepiacon beszerezhető.

Szerepe: A Lázadó Szövetség harci légisiklóit széleskörűen alkalmazza a Szövetség hadereje - olcsók, megbízhatók, szívósak, sebességük és tűzerejük kiváló. A Szövetség gyakran alakítja át szélsőséges környezeti viszonyokhoz a siklóit - hideg környezetben a siklók „hósiklók”, forró és száraz világokon „homoksiklók”, párás dzsungelbolygókon pedig „mocsársiklók”.

A híres hothi csatában a felkelők hósiklóinak birodalmi lépegetőkkel (AT-AT-k) kellett szembeszállniuk, és - megdöbbentő módon - a Luke Skywalker parancsnok által kidolgozott módszerrel sikerült megsemmisíteni néhány lépegetőt.

A kétszemélyes pilótafülkében a pilóta előre néz, a másodpilóta pedig hátrafelé, és a szokásos másodpilótai feladatok mellett ő kezeli az energiaszigonyt is.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Vö. Alan Dean Foster: Csillagok háborúja[halott link] (pdf), 117. o.: „Az űrrepülés egyszeregye Luke-nak is teljesen világos volt. Az antigravitációs hajtómű csak akkor fejthet ki kellő energiát, ha van megfelelően erős gravitációs tér, aminek elleneszegülhet - mint mondjuk egy bolygó gravitációs vonzása -, míg a fénynél sebesebb utazásra csak akkor kerülhet sor, ha a hajó már kikerült ugyanennek a gravitációs erőnek a vonzásából. Ezért kell minden bolygóközi utazásra induló űrhajót kettős hajtóműrendszerrel ellátni.” (Gömöri Péter fordítása).