Salétromsav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Légenysav szócikkből átirányítva)
Salétromsav
IUPAC-név salétromsav
Más nevek választóvíz
Kémiai azonosítók
CAS-szám 7697-37-2
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet HNO3
Moláris tömeg 63,01 g/mol
Megjelenés színtelen, enyhén sárgás, füstölgő folyadék
Halmazállapot 20 °C-on folyadék
Sűrűség 1,3913 g/cm³ (65%)
1,4826 g/cm³ (90%)
1,5008 g/cm³ (98%)
Olvadáspont −22 °C
Forráspont ~120 °C
Termokémia
Std. képződési
entalpia
ΔfHo298
−174,1 kJ/mol
Veszélyek
EU osztályozás Oxidáló (O) ,
Maró (C) [1]
EU Index 007-004-00-1
R mondatok R8, R35[1]
S mondatok (S2), S23, S26, S36, S45[1]
Rokon vegyületek
Azonos kation savak, a hidrogén vegyületei
Azonos anion nitrátok
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A salétromsav (HNO3) - régi nevei: légenysav, választóvíz, fojtósav[2] - egybázisú, erős sav, sói a nitrátok. Tiszta állapotban színtelen, szúrós szagú folyadék.

Jellemzői[szerkesztés]

Salétromsav

Állás közben bomlik (fény és hő hatására), oxigén és nitrogén-dioxid keletkezik, mely rozsdabarnára színezi. Ezért sötét üvegben, jól zárva tároljuk. Kereskedelmi forgalomba legtöbbször 68%-os vizes oldata kerül, a 86%-nál töményebb salétromsavat füstölgő salétromsavnak hívjuk. A tömény (~ 50%-nál töményebb) salétromsav a szerves vegyületeket erősen oxidálja vagy nitrálja - a vízmegkötő szerként hozzátett kénsavval képezett keveréke a nitrálósav, melyet nitrálásra használnak. Hígítva a platinafémek és az arany kivételével minden fémet felold (A negatív standardpotenciálú fémekkel hidrogénfejlődés közben fém-nitrátokat alkot, pozitív standarpotenciálú fémek esetén először oxidálja a fémet: a molekula központi atomja redukálódik nitrogén-oxidok keletkezése közben, majd a keletkezett fém-oxidot a jelenlevő salétromsav feloldja), töményen sok fémet (alumínium, króm, vas, nikkel, kobalt) passzivál. Mivel az ezüstöt feloldja, de az aranyat nem, választóvíznek is nevezik. A bőrt erősen megtámadja, miközben sárga foltot hagy rajta, ez az ún. xantoprotein-reakció. Sósavval képzett keveréke a királyvíz, ami – az elegyben keletkező nitrozil-klorid (NOCl) segítségével – oldja az aranyat és a platinát is. Lúgokkal nitrátok képződése közben reagál.

Előállítása[szerkesztés]

Előállítható ipari mennyiségben az ammónia oxigénnel vagy levegővel való oxidációja során 10% ródiumot tartalmazó platinaháló-katalizátor jelenlétében és a keletkezett nitrogén-dioxid vízben való elnyeletése útján. Laboratóriumban tömény kénsav és kálium-nitrát keverékének a desztillációjával állítják elő.

Sósav és ammónium-nitrát érintkezésekor is keletkezik:

Felhasználása[szerkesztés]

Felhasználják nitrogénműtrágyák, robbanóanyagok, rakétahajtó anyagok, színezékek, gyógyszerek előállítására. Az ékszerészek választóvízként használják, segítségével lehet kinyerni az aranyat az ötvözetekből, mivel az arany nem oldódik salétromsavban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]