Káptalanfüred

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Káptalanfüred
A vasútállomás
A vasútállomás
Közigazgatás
TelepülésBalatonalmádi
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Távolság a központtól2 km
Elhelyezkedése
Káptalanfüred (Magyarország)
Káptalanfüred
Káptalanfüred
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 01′ 02″, k. h. 17° 59′ 11″Koordináták: é. sz. 47° 01′ 02″, k. h. 17° 59′ 11″
A Wikimédia Commons tartalmaz Káptalanfüred témájú médiaállományokat.

Káptalanfüred Balatonalmádi városrésze. Létrejöttét a balatoni turizmus és fürdőkultúra fejlődésének, nevét pedig a veszprémi káptalannak köszönheti. A káptalan Alsóörs területéhez tartozó, Balatonalmádival szomszédos erdőbirtokait az 1930-as években nyaralótelep kialakítása céljából parcellázták. A terület 1946-ig Zala vármegyéhez tartozott.

A városrész fái tölgyek, fenyők, cserjék alatt sok száz nyaralóház, üdülő húzódik meg.

Fekvése[szerkesztés]

A Dunántúl közepén a Balaton keleti medencéjének északi partján fekszik. Veszprémtől, a megyeszékhelytől 14 km-re található. A város nyugati közigazgatási határán van, a szomszéd Alsóörs településtől 2 km távolságban. A településen áthalad a 71. számú főközlekedési útvonal, amelyből itt ágazik el a Római út és a Balaton északi vasútvonala. Veszprémből pedig aszfaltozott mellékútvonalon juthatunk el ide.

Éghajlata[szerkesztés]

Éghajlatára a kontinentális mellett az óceáni és a mediterrán hatások is befolyással bírnak. A kedvező időjárási viszonyok kialakulásában közrejátszik a Balaton, amely sekély vízmélysége miatt kevés hőt tud elraktározni, de hatása néhány száz méterre -főleg ősszel és tavasszal – érvényesül. (A fentebb leírtak a legtöbb balatoni településre jellemzőek.) Enyhíti a hűvös estéket és a reggeleket. Uralkodó az északnyugati szél. Éves csapadékátlaga 600 mm körüli. A városrész környékén a barna erdőtalajok a legelterjedtebbek.

Látnivalók[szerkesztés]

A szabadtéri kápolna
  • Angyalos Boldogasszony szabadtéri kápolna (Iskola u. 22.)
  • Túraútvonalak a közelben:
Csere-hegyi kilátó
Köcsi-tó tanösvény

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]