Kutyaütők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kutyaütők
(Screwed)
2000-es amerikai film
Rendező
  • Scott Alexander and Larry Karaszewski
  • Larry Karaszewski
  • Scott Alexander
ProducerRobert Simonds
Műfajhaverfilm
Forgatókönyvíró
  • Scott Alexander
  • Larry Karaszewski
Főszerepben
ZeneMichel Colombier
OperatőrRobert Brinkmann
VágóMichael Jablow
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő78 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000. május 12. (Egyesült Államok)
2001. május 8. (Magyarország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kutyaütők (eredeti címe: Screwed) 2000-es amerikai vígjáték, amelyet Scott Alexander és Larry Karaszewski rendezett. A főszerepben Norm MacDonald, Dave Chappelle és Danny DeVito.

2000. május 12-én mutatták be az Egyesült Államokban.[1] Magyarországon videokazettán volt elérhető 2001. május 18-tól.[1] A produkció kereskedelmi és kritikai csalódás volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Willard egy túlhajszolt, alulfizetett sofőr, aki Mrs. Crocknak dolgozik. Egy nap megelégeli a rossz bánásmódot, és barátjával, Rustyval elrabolják a nő kutyáját, Muffint, hogy váltságdíjat kérjenek érte. A kutya azonban megtámadja őket, és megszökik. A rendőrség azt hiszi, hogy Willardért kérnek váltságdíjat Mrs. Crocktól, aki először nem akar fizetni.

Willard és Rusty új tervet ötölnek ki: forgatnak egy videót, és szereznek egy Willardhoz hasonló holttestet a hullaházból, amit hátrahagyhatnak, amikor megkapják a pénzt. A tervük működik, amíg Willardot meg nem veri két kisgyerek, és ellopják tőle a pénzzel teli bőröndöt. A rendőrség megtalálja Willardot és a holttestet is, amire Willard azt mondja, hogy a fogvatartója volt. Az egyik kisgyerek édesanyja azonban visszaszolgáltatja a bőröndöt, amiben viszont csak újságpapírt és káposztát találnak.

Willard és Rusty kihallgatása után a rendőrség a hullaház munkatársa után ered, aki elrabolja Mrs. Crockot. Kiderül, hogy a pénz valóban a bőröndben volt, de Mrs Crock üzleti partnere, Chip Oswald kicserélte.

Végül Willard elvezeti a rendőröket Chip házához, ahol megtalálják a váltságdíjat. Amikor Chip fegyvert ránt, Rusty pánikba esik, és egy lávalámpával eszméletlenre veri. Mrs. Crock háláját azzal fejezi ki, hogy kifizeti Willardnak a tandíjat az egyetemen, és vesz neki egy új Armani-öltönyt, Rusty pedig egy étterem nyitásában támogatja.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Willard Fillmore Norm MacDonald Csuja Imre
Rusty P. Hayes Dave Chappelle Viczián Ottó
Miss Virginia Crock Elaine Stritch Halász Aranka
Grover Cleaver Danny DeVito Harkányi Endre
Tom Dewey nyomozó Daniel Benzali Barbinek Péter
Chip Oswald Sherman Hemsley Dobránszky Zoltán
Hillary Sarah Silverman n.a
Roger Malcolm Stewart n.a
Richardsen rendőr Lochlyn Munro n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film gyengén szerepelt a kritikusok körében. A Rotten Tomatoeson 10%-os minősítést ért el 29 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „Annak ellenére, hogy igazi humoristák szerepelnek a szereposztásban, ennek az unalmas és fájdalmasan komolytalan filmnek kétségbeesetten szüksége van egy forgatókönyvre.”[3] Joe Leydon a Varietytől azt írta: „A Kutyaütők egy játékfilmnek álcázott késő esti kábeltévés töltelék.”[3] Stephen Holden a New York Timestól azt írta: „Danny DeVito az egyetlen szereplő, akinek sikerül valamit kihoznia a film semmilyen forgatókönyvéből.”[3]

A MetaCriticen 7 pontot ért el a 100-ból 13 vélemény alapján.[4] John Petrakis a Chicago Tribune-től azt írta: „Csak be kell fogni az orrunkat, amíg az egésznek vége nem lesz.”[4] Lisa Alspector a Chicago Readertől azt írta: „Scott Alexander és Larry Karaszewski elsőfilmes rendezők 12 éves korukban írhatták meg ennek a vígjátéknak a forgatókönyvét, és egy szót sem változtattak rajta.”[4]

Bevétel adatai[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film veszteséges volt. A 10 millió dolláros költségvetésbe 7,2 millió dolláros bevétel keletkezett.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. Kutyaütők az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. a b c Rotten Tomatoes
  4. a b c MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]