Kutuzov-rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kutuzov-rend
Орден Кутузова
Első osztályú Kutuzov-rend (első kiadás)
Első osztályú Kutuzov-rend (első kiadás)
Adományozza a Szovjetunió, majd Oroszország
Típushárom fokozatú kitüntetés
Kaphatjákkatonatisztek
  • 1. osztályát – front vagy hadsereg parancsnokok,
  • 2. osztályát hadtest, hadosztály vagy dandár parancsnokok,
  • 3. osztályát ezred, zászlóalj parancsnokok vagy ezred törzsfőnökök és század parancsnokok.
IndoklásAz ellenséges támadás elhárításában és az azt követő ellentámadás megszervezésében kiemelkedő parancsnoki tevékenység elismerése.
Státuszjelenleg is adományozható
Statisztikák
Alapítás dátuma1942. július 29.
Első kitüntetés dátumaIván Galanyin tábornok 1942
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésSzuvorov-rend
Usakov Érdemrend
Azonos rangú kitüntetésNahimov Érdemrend (haditengerészet)
Alacsonyabb rangú kitüntetésAlekszandr Nyevszkij Érdemrend

szalagsáv
szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Kutuzov-rend
Орден Кутузова
témájú médiaállományokat.

A Kutuzov-rend (oroszul: Орден Кутузова [Orgyen Kutuzova]) szovjet és orosz katonai kitüntetés, mely nevét a napóleoni háborúk leghíresebb orosz tábornokáról Mihail Illarionovics Kutuzovról kapta.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetést a Legfelsőbb Tanács alapította 1942. július 29-én a nagy honvédő háború alatt. Az ellenséges támadás elhárításában és az azt követő ellentámadás megszervezésében kiemelkedő parancsnoki tevékenység elismerésére hozták létre. Adományozásra került a Vörös Hadsereg tisztjei mellett a szövetséges haderők parancsnokai részére is. A Szovjetunió felbomlását követően ezt az egyik legmagasabb katonai kitüntetési formát az Oroszországi Föderáció is megtartotta. Három különböző fokozatot alapítottak a rendhez így van 1., 2. és 3. osztálya.

Az első osztályú rendet Ivan Galanyin tábornok kapta meg elsőnek, aki a sztálingrádi csata alkalmával érdemelte ezt ki. A második világháború során összesen 669 rendet osztottak ki az első osztályú elismerésből különböző beosztású magasabb parancsnokok részére. A Náci Németország elleni küzdelem kimenetele jelentős mértékben függött a gazdaság teljesítőképességétől, ezért a kimagasló helytállásuk elismeréseképpen a Cseljabinszki Traktorgyár munkásai 1945-ben kollektíven részesültek e magas kitüntetésben.

A 2. osztályú fokozatát 3325 hadtest-, hadosztály- és dandárparancsnok kapta meg. A 3. osztályú kitüntetést egy kicsit később 1943. február 8-án alapították ezred, zászlóalj parancsnokok vagy ezred törzsfőnökök és század parancsnokok kaphatták meg (3328 fő).

Viselési módja és értéke[szerkesztés]

A kitüntetést a zubbony jobb oldalán mellmagasságban viselik. Amennyiben több hasonló nagyságrendű kitüntetést is kap a viselője, de nincs nagyobb elismerése akkor a sorrend szerinti első az 1. osztályú Kutuzov-rend majd az 1. osztályú Nahimov érdemrend, ezután a 2. osztályú Kutuzov-rend, majd a 2. osztályú Nahimov érdemrend követi a 3. szintű kitüntetéseket. A kitüntetések komoly értéket képviselnek és kereskednek is velük.[1]

Változatai[szerkesztés]

Első osztályú Másod osztályú Harmad osztályú
Szalagsáv

Híres első osztályú kitüntetettek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hazatér az Usakov-érdemrend. hirextra.hu-MTI, 2008. április 13. (Hozzáférés: 2010. április 25.)[halott link]
Commons:Category:Order of Kutuzov
A Wikimédia Commons tartalmaz Kutuzov-rend témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of Kutuzov című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]