Kubai patkányvakond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kubai patkányvakond
Archív kép a fajról
Archív kép a fajról
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Eulipotyphla
Család: Patkányvakondfélék (Solenodontidae)
Nem: Solenodon
Brandt, 1833
Faj: S. cubanus
Tudományos név
Solenodon cubanus
Peters, 1861
Szinonimák
  • Solenodon poeyanus Barbour, 1944
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kubai patkányvakond témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kubai patkányvakond témájú médiaállományokat és Kubai patkányvakond témájú kategóriát.

A kubai patkányvakond, vagy helyi nevén almiquí (Solenodon cubanus) az emlősök (Mammalia) osztályának Eulipotyphla rendjébe, ezen belül a patkányvakondfélék (Solenodontidae) családjába tartozó faj.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

Kuba egyik endemikus emlőse a kubai patkányvakond. A szigetország keleti felén találták meg példányait.

1861-től, azaz amióta Wilhelm Peters természettudós leírta és megnevezte ezt az állatot, csak 37 példányt sikerült elkapni. Annyira ritkán kerül emberi szem elé, hogy 1970-ben kihaltnak nyilvánították, hiszen 1890-től egyet sem észleltek. Aztán 1974-1975 között sikerült hármat befogni. 1999-ben is láttak egyet a kutatók, aztán 2003-ban sikerült befogni talán e faj leghíresebb példányát, Alejandritót. Alejandrito a 37. valaha befogott kubai patkányvakond volt; az alkalmat kihasználva a tudósok két napon keresztül tanulmányozták és alaposan lemérték. Ez a példány, amint neve is utal rá hímnemű volt és 680 grammot nyomott. Jó egészséggel bírt és két nap után visszaeresztették a vadonba.[2]

Megjelenése[szerkesztés]

Körülbelül 41–56 centiméter hosszú és 680 gramm testtömegű. Megjelenésben inkább a tanrekfélékre (Tenrecidae) hasonlít, azonban nem rokon velük; minden hasonlóság csak a konvergens evolúciónak az eredménye. Ez az állat - persze e nembéli társaitól eltekintve - a cickányfélékkel (Soricidae) és a vakondfélékkel (Talpidae) áll közelebbi rokonságban. A szemei kicsik. Bundája a sötétbarnától a feketéig változik. A pofája hosszúkás orrban végződik, a fülei fejéhez képest elég nagyok, a hosszú farka csupasz és pikkelyezett. A nyála mérgező.

Életmódja[szerkesztés]

Éjszaka tevékeny. Az erdő avarjában és az aljnövényzetben keresi táplálékát. Főleg ragadozó életmódot folytat, rovarokkal, és gerinctelenekkel, de békákkal, gyíkokkal, valamint kisebb rágcsálókkal és madarakkal is táplálkozva. Ha kevés a zsákmány, akkor gombákat, gyökereket, rügyeket és bogyóterméseket is fogyaszthat.

Szaporodása[szerkesztés]

Mivel igen ritkán lehet látni, a szaporodási szokásairól alig tudunk. Amit tudunk az hogy a magányos állatok csak párzáskor ülnek együtt; mindkét nemű állat több más példánnyal is párosodhat. Egy alomban pedig 1-3 kölyök lehet. Az anyaállat évente egy almot hoz.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A kubai patkányvakond azon kevés emlős egyike, amelyik mérgező.
  • A kubai patkányvakondról 2003-ig azt hitték, hogy kihalt, aztán közben kiderült, hogy mégsem halt ki.[forrás?]

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

A fakitermelés fenyegeti a kubai patkányvakondot. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett kategóriában tartozik. Jelenleg a szigetre betelepített jávai mongúz (Herpestes javanicus), valamint az emberek kutyái és macskái veszélyeztetik a fennmaradását.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Soy, J. (2017. április 26.). „Atopogale cubana”. The IUCN Red List of Threatened Species 2017, e.T20320A114117750. o, Kiadó: IUCN. DOI:10.2305/IUCN.UK.2017-1.RLTS.T20320A114117750.en. (Hozzáférés: 2017. december 23.)  
  2. Ley, Willy. The Rarest Animals, 94–103. o. (1964. december 1.) 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cuban solenodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.