Kremencsuki vízerőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kremencsuki vízerőmű
Ország Ukrajna
MegnyitásSzerkesztés a Wikidatán
Alapadatok
Kimenő teljesítmény700,4 MW
Elhelyezkedése
Kremencsuki vízerőmű (Ukrajna)
Kremencsuki vízerőmű
Kremencsuki vízerőmű
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 49° 04′ 39″, k. h. 33° 15′ 02″Koordináták: é. sz. 49° 04′ 39″, k. h. 33° 15′ 02″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kremencsuki vízerőmű témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A kremencsuki vízerőmű (ukránul: Кременчуцька гідроелектростанція, rövidebb alakban Кременчуцька ГЕС) Ukrajna Kirovohradi területében található jelentős vízerőmű, a Dnyeperen létesült vízerőmű-rendszer harmadik tagja. A névadó Kremencsuk városával szomszédos Szvitlovodszknál rekeszti el a Dnyeper folyó vizét, és alakítja ki az ország legnagyobb területű állóvizét, a Kremencsuki víztározót.[1][2]

Története[szerkesztés]

A Szovjetunió idején[szerkesztés]

Az 1930-as évek Szovjetuniójában a Nagy-Dnyeper-terv kidolgozása során tervezési és kutatási munkák indultak a Közép-Dnyeper mentén egy lehetséges erőmű létesítési helyének megtalálására, de ezt a második világháború megakadályozta. 1949 és 1952 között a HIDEP jelentős munkát végzett a folyó integrált használatára vonatkozó terv létrehozásán, amely a már létező dnyeperi vízerőmű mellett további művek építését irányozta elő.

1953. július 15-én Taburiscse falu határában megjelent egy geológiai felmérést végző expedíció, ezzel megindítva az előkészítési munkákat. Október 27-én a leendő létesítmény nagy nemzetgazdasági jelentőségét figyelembe véve a Szovjetunió Minisztertanácsa utasította a Szovjetunió Erőműépítési Minisztériumát, hogy vizsgálja felül a Kremencsugi Erőmű tározós kivitelezésű projektjét, és nyújtsa be azt. Az előzetes számítások szerint az új objektum létrehozása lehetővé teszi a Dnyeper teljes vízhozamának 94,6%-os szabályozását. 1954. március 25-én a Szovjetunió Minisztertanácsa határozatot fogadott el a kremencsugi erőmű megépítéséről. Június 20-án elfogadták az Ukrán Kommunista Párt Központi Bizottságának és az Ukrán SzSzK kormányának határozatát egy új mintaváros építéséről. A tényleges építési munkálatok június 7-én kezdődtek meg az új város első épületének alapkőletételével.

1955. október 25-én befejeződött egy 91 km hosszú távvezeték építése a Krivoj Rog közelében található északi alállomástól a kremencsugi erőmű építkezési területéig. Novemberben a Dnyeper régi medrét homokgátakkal zárták el. A főépítmények munkagödreiben a sziklás talaj feltárását decemberben kezdték meg. 1956. április 25-én megkezdődött a bal parti földgát építése, 1957 márciusában pedig a vízerőmű főszerkezeteinek betonozása június 17-én a Szovjetunió Erőműépítési Minisztériuma határozatot hozott a vízerőmű épületének megépítéséről a vízerőmű földi részének megépítése nélkül. a gépház és a tornyok nélküli zsilip. November 1-jén ünnepélyesen lefektették a gát alapkövét. A munkálatok mellett megkezdődött a leendő víztározó területének kiürítése is: 212 települést számoltak fel, és mintegy 130 000 lakost telepítettek ki korábbi lakhelyéről.[1]

1958 márciusában kezdték meg a kifolyó betonozását. Május 28-tól megindultak az első turbinaegység szerelési munkái. 1959. szeptember 6-án az első hajók áthaladtak az új zsilipen, október 3-án megkezdték a víztározó feltöltését, másnap pedig véglegesen elzárták a Dnyeper medrét. November 23-án 19 óra 40 perckor megtörtént az első blokk próbaindítása. Ezután megkezdődött az erőmű hálózatra való fokozatos kapcsolása: december 5-én 4 óra 7 perckor az első, december 15-én 18 óra 6 perckor a második blokkot üzemelték be, majd december 25-én kapcsolták rá a harmadik egységet az elektromos hálózatra. 1960. január 5-én terhelés alá helyezték a negyedik turbinaegységet. A kifolyó gát betonozása márciusban fejeződött be. Az építkezéssel párhuzamosan üzemelték be az újabb turbinákat és generátorokat: március 31-én az ötödik, április 29-én a hatodik, május 31-én a hetedik, augusztusban a nyolcadik és kilencedik, szeptember 16-án a tizedik, október 23-án a tizenegyedik, 31-én a tizenkettedik egységet kapcsolták be az elektromos hálózatra. November 4-én, a nagy októberi szocialista forradalom évfordulójára időzítve ünnepélyes keretek közt került sor a erőmű utolsó blokkjának beindítására. 1961. október 16-án az erőművet átadták a kormánybizottságnak. 1962. május 24-én a létesítmény elérte a tervezett kapacitását, ezen év július 29-én került sor a kremencsugi vízerőmű ünnepélyes megnyitójára.[3]

Ukrajna idején[szerkesztés]

A Szovjetunió felbomlását követően a létesítmény a függetlenné váló Ukrajnához került, így a hivatalos nevét ezentúl az ukrán nyelvű Kremencsuk formában használták. 1995 júniusában megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok, melyeket két ütemben végeztek. A felújítás első szakasza 1995 júniusától 2002 júniusáig tartott. A munkálatokat a Világbank (IBRD) hitelalapjai, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és saját források terhére hajtották végre. A rekonstrukció első ütemének megvalósítása során az állomás villamos berendezéseinek átépítése történt meg (generátorkapcsolók, gerjesztőrendszer, nagyfeszültségű kapcsolók, valamint a nyitott kapcsolóberendezésű alállomás rekonstrukciója) az állomás teljesítményének növelése nélkül. A rekonstrukció 2013 és 2015 közötti második szakaszában öt blokkot építettek át, amivel a vízerőmű összteljesítményét 700,4 MW-ra növelték.[4] Beépítésre került egy dízelgenerátor is, amely lehetővé teszi az állomások saját szükségleteinek kielégítését a villamosenergia-rendszer vészleállítása során és a 330/154 kV-os VRP hálózat áramellátásának helyreállítását. A munkálatokat az ukrán Turboatom vállalat végezte.[5]

A 2022-es orosz invázió során a többi hasonló létesítményhez hasonlóan az ellenség támadásainak célpontjává vált.[6] 2022. október 31-én reggel az orosz megszállók jelentős rakétatámadást indítottak Ukrajna kritikus infrastrukturális létesítményei ellen, többek között a kremencsuki erőmű is találatot kapott.[7]

Műszaki jellemzői[szerkesztés]

A kremencsuki vízerőmű a dnyeperi vízerőmű-kaszkád harmadik lépcsőfoka, Szvitlovodszk városának közigazgatási területén található. A hidraulikus egység összes betonszerkezete gránit alapzatra épült, míg a jóval hosszabb földgát alapja apró szemcséjű hordalékhomok. Összesen 12 függőleges elhelyezésű áramtermelő egységet szereltek fel forgólapátos vízturbinákkal, a beépített teljesítmény 700,4 MW.

Ez volt a Szovjetunió első erőműépülete, amely nem rendelkezett külön gépházzal. Ehelyett hat darab 50 m széles és 63,8 m hosszú modulból épül fel, melyek egy generátorcsarnokból és egy 18,5 m-szer 41,3 m alapterületű szerelőhelyiségből állnak, minden egyes modulban pedig 2 vízturbina és generátor található.[8]

Az üzembe helyezés kezdetén a teljesítménye 625 MW, átlagos éves teljesítménye 1506 ezer kWh volt.[9] Az erőmű épületének hossza 305 m, a kifolyó gát 192 m, a jobb parti gát 526 m, a csatorna és a bal parti gát 11 km hosszú. A létesítmény egy 330/154 kV-os nyitott kapcsolóberendezéssel rendelkező alállomással rendelkezik. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 2021 elején 306 fő volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kétszáz falu tűnt el a víz alatt a szovjetek gigantomán víztározója miatt (magyar nyelven). telex, 2021. május 23. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  2. Hydroelectric Power Plants in Ukrain. [2016. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  3. Global, R. S. (2017. január 1.). „HISTORY OF THE CONSTRUCTION OF THE KREMENCHUG HYDRAULIC POWER STATION IN THE DOCUMENTS OF THE STATE ARCHIVES OF KIROVOGRAD REGION”.  
  4. Carmen: Power plant profile: Kremenchug, Ukraine (amerikai angol nyelven). Power Technology, 2021. november 30. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  5. Turboatom Will Rebuild Turbine Unit at Kremenchuk HPP (angol nyelven). www.oreanda-news.com, 2009. október 12. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  6. Atom- és vízerőművek a potenciális célpontjai az orosz ellencsapásoknak (magyar nyelven). Világgazdaság, 2022. szeptember 16. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  7. Hang, Magyar: Ukrajna összes hő- és vízerőműve megrongálódott a bombázásokban (magyar nyelven). Magyar Hang, 2022. december 11. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  8. Kremenchuk Hydroelectric Station. www.encyclopediaofukraine.com. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  9. Kremenchuk Hydroelectric Power Plant Ukraine - GEO. globalenergyobservatory.org. (Hozzáférés: 2023. május 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Кременчуцька ГЕС című ukrán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.