Koszmosz–69

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Koszmosz–69
Indítás dátuma 1965. június 25.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér, 1. indítóállás
Hordozórakéta Voszhod hordozórakéta
COSPAR azonosító1965-049A
SCN01421

A Koszmosz–69 (oroszul: Космос 69) a Koszmosz műhold a szovjet műszeres mesterséges műhold-sorozat tagja. Negyedik nemzedékű Zenyit–4 felderítő műhold.

Küldetés[szerkesztés]

Katonai felderítő műhold, feladata a Föld meghatározott térségeinek megfigyelése. A katonai célú adatgyűjtés. Polgári célja, az emberes űrrepülés elősegítése. A műhold, az exponált filmeket egy fémkapszulában, ejtőernyővel juttatta vissza a Földre.

Jellemzői[szerkesztés]

Az OKB–1 tervezőirodában kifejlesztett és építését felügyelő műhold. A Zenyit–4 ember szállítására fejlesztendő űreszköz, hasznos terében helyezték el a műszereket.

1965. június 25-én a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Voszhod (11А57) hordozórakétával juttatták Föld körüli, közeli körpályára. Az orbitális egység pályája 89,6 perces, 64.8 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 205 kilométer, az apogeuma 309 kilométer volt. Hasznos tömege 4730 kilogramm. A sorozat felépítését, szerkezetét, alapvető fedélzeti rendszereit tekintve egységesített, szabványosított tudományos-kutató űreszköz. Áramforrása kémiai akkumulátor, szolgálati ideje maximum 12 nap.

Koszmosz–67 programját folytatta. A Föld felső atmoszférája fontos szerepet játszik a felszíni és a műholdas kommunikációban és navigációban, sűrűsége befolyásolja az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak élettartamát. A fedélzeten elhelyezett rádióadók által sugárzott jelek fáziskülönbségének méréséből következtetéseket lehet levonni az ionoszféra szerkezetéről. Az éjszakai ionoszféra F-rétege magasságbeli és kiterjedésbeli inhomogenitásainak mérése a 20 MHz-es fedélzeti adó jeleinek fluktuációváltozásaiból történt. Kamerái SZA-10 (0,2 méter felbontású), SZA-20 (1 méter felbontású) típusú eszközök voltak.

1965. július 3-án 10 napos szolgálati idő után, földi parancsra belépett a légkörbe és hagyományos – ejtőernyős leereszkedés – módon visszatért a Földre.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Elődje:
Koszmosz–68

Koszmosz-program
1965

Utódja:
Koszmosz–70