Korzikai Királyság (1736)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korzikai Királyság
el nem ismert történelmi állam
Regno di Corsica (olaszul)
Königreich Korsika (németül)

Riame di Corsica (korzikai ny.)
1736. március1736. november
Korzikai Királyság címere
Korzikai Királyság címere
Korzikai Királyság zászlaja
Korzikai Királyság zászlaja
A Korzikai Királyság egy 1737-es térképen
A Korzikai Királyság egy 1737-es térképen
Általános adatok
FővárosaCervione; Corte
Beszélt nyelvekolasz, korzikai, francia, német
Pénznemsoldi
Kormányzat
Államformamonarchia
ÁllamfőI. Teodor korzikai király
ElődállamUtódállam
 Genovai KöztársaságGenovai Köztársaság 

Korzikai Királyság egy 1736-ban rövid ideig fennállt monarchia volt Korzika szigetén. Azután jött létre, miután a szigetlakók elűzték a genovaiakat és királlyá választották Teodor Stephan Freiherr von Neuhoffot.

Létrejötte és bukása[szerkesztés]

Teodor genovai kereskedőként ismeretséget kötött több korzikai függetlenségpártival, akik felkérték a felkelés vezetőjének. A tuniszi bég segítségével 1736. márciusában partra szállt a szigeten. Cervione átállása után a korzikai nemesek királlyá választották I. Teodor néven. Rendeleteket alkotott, lovagokat avatott és szervezte a Genovai Köztársaság elleni hadjáratot. A genovai seregek nyár közepén legyőzték a felkelők főseregét, ezzel megkezdett a királyság gyors hanyatlása. A genovaiak a győzelem után tárgyalásokba kezdtek a helyi nemesekkel, ezalatt Teodor elhagyta a szigetet külföldi segítség után nézve. Novemberben Korzika visszatért a Genovai Köztársaság hűségére. Theodort Amszterdamban fogták el és börtönözték be. 

Szabadságát visszanyerve Teodor hadsereget szervezett és többször is visszatért Korzikára (1738, 1739 és 1743), de a genovai-francia csapatok mindannyiszor visszaverték támadásait. 1749 őszén Londonba költözött, ahol támogatókat keresett következő hadjáratához, de tartozásai miatt az adósok börtönébe került, ahonnan csak 1755-ben szabadult. 1756-ban halt meg.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kingdom of Corsica (1736) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.