Konjugált gradiens módszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A gradiens módszer megfelelő lépésközeinek (zöld) és a konjugált gradiens módszer (piros) minimalizáló formuláinak összehasonlítása. A konjugált gradiens módszer legfeljebb n lépésben konvergál a minimumhoz, ahol n a mátrix dimenziója (itt n=2)

A matematikában a konjugált gradiens módszer bizonyos, szimmetrikus és pozitív definit mátrixszal rendelkező lineáris egyenletrendszerek numerikus megoldására szolgáló algoritmus. A konjugált gradiens módszer egy iterációs módszer, mely alkalmazható olyan rendszerek kezelésére is, melyek túl nagyok ahhoz, hogy direkt módon Cholesky-felbontással megoldhatók legyenek. Ezek főként parciális differenciálegyenletek megoldásakor merülnek fel.

A konjugált gradiens módszer használható olyan optimalizációs problémák megoldására is, mint például az energiaminimalizáció.

A bikonjugált gradiens módszer a fenti módszer általánosítása nemszimmetrikus mátrixokra. A nemlineáris egyenletrendszerek minimumának meghatározására többféle nemlineáris konjugált gradiens módszer létezik.

A módszer leírása[szerkesztés]

Adott a következő lineáris egyenletrendszer

Ax = b

ahol A egy valós, szimmetrikus (ha AT = A), pozitív definit, n×n-es mátrix.

Jelöljük az egyenletrendszer egyedüli megoldását x*-gal.

A konjugált gradiens módszer mint direkt módszer[szerkesztés]

Vegyünk két nem-zéró vektort, u-t és v-t, melyek egymás konjugáltjai, ha

Mivel A szimmetrikus és pozitív definit, a bal oldalt belső szorzatként definiálhatjuk

Két vektor konjugált, ha ortogonálisak, és a belső szorzatukra fennáll a fenti összefüggés. A konjugált tulajdonság szimmetrikus reláció: ha u konjugálja v, akkor v konjugáltja u.

Tegyük fel, hogy {pk} n db kölcsönösen konjugált vektorokból képzett sorozat. Ekkor pk bázist alkot Rn felett, so így ebben a bázisban az x* megoldást kiterjeszthetjük:

A koefficiens a következőképpen adódik:

Ez az eredmény egy valószínűség, mely eleget tesz a fenti belső szorzat kritériumának. Ez a következő módszert szolgáltatja az Ax = b egyenlet megoldására. Először megkeressük az n db konjugált vektor sorozatát, majd kiszámítjuk αk koefficienseket.

A konjugált gradiens módszer mint iterációs módszer[szerkesztés]

Ha megfelelően választjuk meg pk-t, nincs szükség az összes koefficiens kiszámítására, hogy jó közelítéssel megadjuk x*-t.Tehát ez esetben a konjugált gradiens módszert, mint iterációs módszert alkalmazzuk. Ez lehetővé teszi olyan egyenletrendszerek megoldását, melyeknél n túl nagy, és ezért direkt megoldásuk túl sok időt venne igénybe.

Az x* első közelítését jelöljük x0–lal. Tegyük fel, hogy x0 = 0. Az x0-lal kezdve a megoldást keressük, és minden iterációs lépésben szükségünk van egy olyan mutatóra, mely megadja, mennyire jutottunk közel x*-hoz. A mutató onnan adódik, hogy x* szintén egy négyzetes függvény minimum helye, vagyis ha f(x) egyre kisebb, akkor egyre közelebb jutunk x* értékéhez:

Ez a képlet sugallja, hogy a p1 bázisvektor az f függvény gradiense az x = x0 helyen, és p1 egyenlő Ax0b. Ha x0 = 0, akkor p1 = ‒b. A többi bázisvektor a gradiens konjugáltja, ennélfogva ezt a módszert konjugált gradiens módszernek nevezzük.

Legyen rk a k-adik lépés maradéka:

Mivel rk az f függvény negatív gradiense az x = xk helyen, ezért a gradiens módszer abból állna, hogy módosítsa rk irányát. Itt feltesszük, hogy pk irányai egymás konjugáltjai, így azt az irányt választjuk, amely legközelebb esik rk –hoz. Ez a következő kifejezéshez vezet:

A megoldó algoritmus[szerkesztés]

Néhány egyszerűsítés, a következő algoritmusra vezet Ax = b megoldásában. A kezdő x0 vektor lehet egy megoldáshoz közeli szám, avagy nulla.

ismétlés
ha rk+1 elegendően kicsiny akkor fejezze be a ciklust vége ha
vége ismétlés
Az eredmény: xk+1

Példa kód a konjugált gradiens módszerre Octave programnyelvben[szerkesztés]

function [x] = conjgrad(A,b,x0)

  r = b - A*x0;
  w = -r;
  z = A*w;
  a = (r'*w)/(w'*z);
  x = x0 + a*w;
  B = 0;

  for i = 1:size(A)(1);
   r = r - a*z;
   if( norm(r) < 1e-10 )
      break;
   end if
   B = (r'*z)/(w'*z);
   w = -r + B*w;
   z = A*w;
   a = (r'*w)/(w'*z);
   x = x + a*w;
  end

end

A konjugált gradiens módszer előfeltétel megadásával[szerkesztés]

Néhány esetben a gyors konvergencia eléréséhez szükség van előfeltétel megadására. A konjugált gradiens módszer ez esetben a következő formában adható meg:

ismétlés
ha rk+1 elegendően kicsiny akkor fejezze be a ciklust vége ha
vége ismétlés
Az eredmény xk+1

A fenti formulákban M az előfeltétel, és ez is szimmetrikus és pozitív definit. Ez ekvivalens az előfeltétel nélküli konjugált gradiens módszerrel, abban az esetben, ha érvényesül:

,

ahol

Források[szerkesztés]

 • Hestenes, Magnus R., Stiefel, Eduard (1952. December). „Methods of Conjugate Gradients for Solving Linear Systems” (PDF). Journal of Research of the National Bureau of Standards 49 (6). [2010. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2010. április 14.)  
 • Kendell A. Atkinson (1988), An introduction to numerical analysis (2nd ed.), Section 8.9, John Wiley and Sons. ISBN 0-471-50023-2
 • Mordecai Avriel (2003). Nonlinear Programming: Analysis and Methods. Dover Publishing. ISBN 0-486-43227-0.
 • Gene H. Golub and Charles F. Van Loan, Matrix computations (3rd ed.), Chapter 10, Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5414-8