Konfuciusz Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Konfuciusz Intézetek olyan non-profit intézmények, melyek a kínai nyelv és kultúra megismertetésével foglalkoznak a világ különböző országaiban. Létrehozásukat és működésüket a Kínai Népköztársaság támogatja.

Célja[szerkesztés]

A Konfuciusz Intézetek (孔子学院, pinjin: Kongci Hszüejüan) hálózatát a Kínai Népköztársaság hozza létre a befogadó országokkal közösen. Az intézmények közvetlen célja a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése és terjesztése a világban, a kínai nyelvoktatás támogatása, a kulturális kapcsolatok fejlesztése. Hosszú távon a Konfuciusz Intézetek létrehozása és támogatása az egyik eleme azon kínai politikának, melynek célja Kína integrálása a világba, Kína és a külvilág kapcsolatainak fejlesztése, az 5000 éves kínai kultúra globális megismertetése, egy Kínát szerető és ismerő réteg kialakítása, s ezáltal a Kínát és a világot összefűző kulturális és gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése.

A Konfuciusz Intézetek mintaképeként olyan nemzetközi hálózatok szolgálnak, mint a Goethe Intézet, a British Council, a Francia Intézet és más hasonló intézmények. Az intézetek névadója a Kr. e. 6–5. században élt kínai bölcs, Konfuciusz, akinek tanai a mai napig nagyban meghatározzák a kelet-ázsiai gondolkodás sok területét.

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A Konfuciusz Intézetek központja Pekingben működik, felettes szerve a kínai oktatási minisztérium alá tartozó Országos Kínai Nyelvoktatási Tanács (Guojia Duiwai Hanyu Jiaoxue Lingdao Xiaozu Bangongshi, elterjedt rövidítéssel: Hanban). Az Intézetek egy-egy külföldi felsőoktatási intézmény vagy egyéb oktatási-kulturális intézet, illetve egy hasonló kínai partnerintézmény együttműködésével jönnek létre, s ehhez az együttműködéshez kell elnyerniük a Hanban jóváhagyását és támogatását.

A Konfuciusz Intézetek csak rövid múltra tekintenek vissza: az első kísérleti intézmény megnyitásáról 2004 júniusában írtak alá szándéknyilatkozatot az üzbegisztáni Taskentben, majd az első hivatalos Konfuciusz Intézetet 2004. november 21-én avatták fel Szöulban. A kínai kormány az Intézetek hálózatának kiépítését központi kérdésként kezeli, így 2004 óta – jelentős kínai anyagi és politikai támogatással – sorra jönnek létre világszerte a Konfuciusz Intézetek.

2013-ban 327 Konfuciusz Intézet működött a világ 93 országában, és már 100 millió ember tanulta a kínait, mint idegen nyelvet szerte a világban. 2020-ra 1000 Intézet alapítását tűzték ki célul.

Intézetek Magyarországon[szerkesztés]

Az első intézetet 2006-ban hozták létre Budapesten, az ELTE-n.[1] 2013-ban elnyerték az év Konfuciusz Intézete címet.[2]

A második intézetet 2012-ben alapították a Szegedi Tudományegyetemen.[3]

Harmadikként a Miskolci Egyetemen nyílt Konfuciusz Intézet.[4] Az ország negyedik intézete 2015-ben nyílt meg a Pécsi Tudományegyetemen, ahol kínai orvoslást is tanulhatnak a hallgatók.[5]

Intézetek a világban[szerkesztés]

Amerikai Egyesült Államok[szerkesztés]

Ausztrália[szerkesztés]

Fülöp-szigetek[szerkesztés]

Japán[szerkesztés]

Kanada[szerkesztés]

Mexikó[szerkesztés]

Nagy-Britannia[szerkesztés]

Németország[szerkesztés]

Svédország[szerkesztés]

Szingapúr[szerkesztés]

Új-Zéland[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]