Kondor Lajos (szerzetes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kondor Lajos
Született1928. június 22.
Győr-Moson-Sopron vármegye
Elhunyt2009. október 28. (81 évesen)
Fátima
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásakatolikus pap
KitüntetéseiPortugál Érdemrend parancsnoki fokozata[1]
SablonWikidataSegítség

Kondor Lajos SVD (Csikvánd, 1928. június 22.Fátima, 2009. október 28.) Fatimában tevékenykedő, magyar születésű verbita szerzetes, a fatimai üzenet fáradhatatlan terjesztője, a helyi magyar kálvária létrehozója.

Életpályája[szerkesztés]

Tanulmányait Győrben majd Kőszegen végezte. 1953-ban Bonnban szentelték pappá. 1954-től 55 éven át Fatimában élt. Ő vezette az 1917-ben történt jelenések szemtanúinak, a gyermekkorukban meghalt Ferenc és Jácinta boldoggá avatásának előkészítését. A boldoggá avatás végül nem Rómában, hanem Fatimában, II. János Pál pápa által, 2000. május 13-án történt.

Kondor atya életcélja a fatimai üzenet terjesztése volt. Az általa fenntartott „Pásztorgyermekek Irodája” (Secretariado dos Pastorinhos) számtalan kiadványt jelentetett meg a fatimai jelenésekről. A harmadik látnok, Lúcia nővér (1907–2005) emlékezéseit, elmélkedéseit tartalmazó könyv (Fatimáról beszél Lúcia nővér) több, mint tizenöt nyelven, közel hatmillió példányban jelent meg.

Kondor atyának nagy szerepe volt a fatimai Magyar keresztút és a Magyar kápolna felépítésében, amely az 1956-os magyar emigránsok adományaiból épült fel.

Lajos atya álma volt, hogy a Fatimai Szűzanya kegyszobra minél több helyre eljuthasson, bejárja Európát. Így volt 1994-ben a Fatimai Mária vándorszobor Magyarországon, 1995-ben pedig Kondor atya, a Leiria-fatimai püspök és Ratzinger bíboros (későbbi XVI. Benedek pápa) kíséretével Moszkvában is.

Kondor atya 2009-ben Fatimában hunyt el, a helyi temetőben helyezték örök nyugalomra. Emlékét Portugáliában emléktábla és szobor is őrzi.

Kitüntetései[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

  • Századunk reménycsillaga Fatima; Postulaçâo, Fatima, 1971
  • Fatima nagy napja. II. János Pál pápa látogatása; Vice-Postulaçāo, Fatima, 1982
  • Századunk reménycsillaga Fatima; 2. bőv. kiad.; Postulaçâo, Fatima, 1989
  • A magyar keresztúton Fatimában; összeáll. Jeremias Carlos, Kondor Lajos; Calvário Húngaro, Fátima, 1992
  • A fatimai pásztorgyermekek Ferenc és Jácinta lelkisége; összeáll. Kondor Lajos, Ruttmayer Ince; Secretariado dos Pastorinhos, Fátima, 1999
  • Századunk reménycsillaga Fatima; előszó Böjte Csaba; jav. kiad.; Etalon, Bp., 2017

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]