Kluane Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kluane Nemzeti Park / Wrangell–Saint Elias Nemzeti Park / Glacier Bay Nemzeti Park / Tatshenshini–Alsek Tartományi Park
Világörökség
Donjek Valley; jobboldalt a Donjek-gleccser, baloldalt a Donjek-folyó
Donjek Valley; jobboldalt a Donjek-gleccser, baloldalt a Donjek-folyó
Adatok
OrszágKanada
Világörökség-azonosító72-001
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1979
Elhelyezkedése
Kluane Nemzeti Park (Kanada)
Kluane Nemzeti Park
Kluane Nemzeti Park
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 60° 40′, ny. h. 137° 30′Koordináták: é. sz. 60° 40′, ny. h. 137° 30′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kluane Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Kluane Nemzeti Park (angolul Kluane National Park and Reserve, franciául Parc national et réserve de parc national de Kluane) Kanada Yukon területének délnyugati sarkában fekszik. 1976-ban alapították 22 013 km² területen. Itt található a Saint Elias-hegység és Kanada legmagasabb hegycsúcsa, az 5959 méter magas Mount Logan.

Neve az őslakosok nyelvén annyit jelent: sok hal helye. A számtalan friss vizű folyóról és patakról a magas hegyekre lezúduló rengeteg hó és a kb. 4000 lassan lecsúszó és olvadó gleccser gondoskodik. A park Kanada északi részének növényfajokban leggazdagabb területe. A parti részek, a hegyek, a prérik és sztyeppék jellegzetes növényeiből álló társulások vizsgálhatóak nagyrészt háborítatlan élőhelyükön. Mintegy 150 madárfaj – mely közül 118 a park területén fészkel – találja meg itt életfeltételeit,[1] többek között északi csérek, fehérfarkú hófajdok, szirti sasok. A szomszédos védett területeknél itt nagyobb a ritka alaszkai vadjuh sűrűsége. A grizzlyk nagy száma miatt (eléri a 600-at) a stopposok figyelmét külön óvintézkedésekre hívják fel.

A park a szomszédos, Alaszkában fekvő Wrangell–Saint Elias Nemzeti Parkkal együtt geomorfológiailag, tektonikailag aktív terület, a csendes-óceáni lemez itt csúszik a vékonyabb, könnyebb amerikai lemez alá. A Kluane-hegység a Wrangell-hegységhez hasonlóan vulkanikus eredetű. A nemzeti park egyik legkülönlegesebb látnivalója a Klutlan-gleccser. Ezt a területet több mint 1000 évvel ezelőtt egy vulkánkitörés vastag hamutakaróval takarta be, amely azóta beerdősült, s a gleccseren nagy emlősök, karibuk, jávorszarvasok élnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kluane National Park and Reserve of Canada. [2005. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 14.)

Források[szerkesztés]

  • Bodnár László: Nemzeti parkok Észak-Amerikában, Eger, Bodnár Geográfus Bt., 2003 ISBN 963-430-381-1

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]