Ugrás a tartalomhoz

Kız Kulesi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kiz Kulesi szócikkből átirányítva)
Kız Kulesi
OrszágTörökország
Település
HelySalacak
NévadóLeandrosz (görög mitológiai alak)
Építés éve1110
Típus
Elhelyezkedése
Kız Kulesi (Isztambul)
Kız Kulesi
Kız Kulesi
Pozíció Isztambul térképén
é. sz. 41° 01′ 16″, k. h. 29° 00′ 15″Koordináták: é. sz. 41° 01′ 16″, k. h. 29° 00′ 15″
Térkép
Kız Kulesi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kız Kulesi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Kız Kulesi (Szűz tornya), Isztambul partjai előtt
Ez a szócikk az Isztambulban található Szűz tornyáról szól. Hasonló néven található egy másik torony Azerbajdzsánban, Bakuban.

A Kız Kulesi torony, vagy Szűz tornya (törökül: Kız Kulesi, szó szerint „leánytorony”) a Boszporusz tengerszoros partjainál fekszik, s egy kicsiny szigetecskére épült, mely Törökországban, Isztambul Üsküdar városrészével szemben helyezkedik el. Már az ókori görög időkben is ismert volt, a középkorban, Bizánc idején Leandros toronynak is nevezték.

Története[szerkesztés]

Első építtetője, Alkibiadész athéni hadvezér volt, aki i.e. 408-ban megverte a perzsa hajóhadat. 1110 környékén I. Alexiosz bizánci császár újjáépítette, illetve kisebb erőddé erősítette a tornyot. 1509 és 1763 között az ottomán törökök többször újjáépítették, s a mai kinézetét 1998-ban nyerte el. Elővigyázatosságból az 1999-es izmiti földrengést követően acélbetéteket alkalmaztak statikai megerősítés céljából a torony körül. Évszázadokon át világítótoronynak használták, manapság gyakran magánhajók is kikötnek a torony mellett.

Legendái[szerkesztés]

A kedvelt török legenda szerint a török szultán kedvenc lányának építtette. Egy jós megjövendölte, hogy a lányt a 18. születésnapján egy mérges kígyó halálra marja. A szultán, hogy ezt megelőzze a toronyba záratta a lányát (távol a szárazföldtől, de mégis közel a palotájához). Az apja ugyan gyakorta látogatta lányát, de senki mást nem engedett a közelébe. A szultán a hercegnő 18. születésnapjára egy drága, egzotikus gyümölcskosarat vitt ajándékba, de ebben megbújt egy áspiskígyó, mely halálra marta a lányt, aki apja karjai közt halt meg. Innen ered a Szűz tornya elnevezés.

A másik elnevezés – Leandrosz tornya – az ókori görög mitológiában szereplő Héró és Leandrosz történetből származik.

A torony napjainkban[szerkesztés]

Kedvelt turista célpont a torony első emeletén található étterem, valamint a tetején található kávézó is.

A torony szerepet kapott egy James Bond filmben (A világ nem elég), a 2007-ben készült Bérgyilkos című alkotásban és A Szultána c. török történelmi sorozatban.

További információk[szerkesztés]