Kız Kulesi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kız Kulesi
OrszágTörökország
Település
HelySalacak
NévadóLeandrosz (görög mitológiai alak)
Építés éve1110
Típus
Elhelyezkedése
Kız Kulesi (Isztambul)
Kız Kulesi
Kız Kulesi
Pozíció Isztambul térképén
é. sz. 41° 01′ 16″, k. h. 29° 00′ 15″Koordináták: é. sz. 41° 01′ 16″, k. h. 29° 00′ 15″
Térkép
Kız Kulesi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kız Kulesi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Kız Kulesi (Szűz tornya), Isztambul partjai előtt
Ez a szócikk az Isztambulban található Szűz tornyáról szól. Hasonló néven található egy másik torony Azerbajdzsánban, Bakuban.

A Kız Kulesi torony, vagy Szűz tornya (törökül: Kız Kulesi, szó szerint „leánytorony”) a Boszporusz tengerszoros partjainál fekszik, s egy kicsiny szigetecskére épült, mely Törökországban, Isztambul Üsküdar városrészével szemben helyezkedik el. Már az ókori görög időkben is ismert volt, a középkorban, Bizánc idején Leandros toronynak is nevezték.

Története[szerkesztés]

Első építtetője, Alkibiadész athéni hadvezér volt, aki i.e. 408-ban megverte a perzsa hajóhadat. 1110 környékén I. Alexiosz bizánci császár újjáépítette, illetve kisebb erőddé erősítette a tornyot. 1509 és 1763 között az ottomán törökök többször újjáépítették, s a mai kinézetét 1998-ban nyerte el. Elővigyázatosságból az 1999-es izmiti földrengést követően acélbetéteket alkalmaztak statikai megerősítés céljából a torony körül. Évszázadokon át világítótoronynak használták, manapság gyakran magánhajók is kikötnek a torony mellett.

Legendái[szerkesztés]

A kedvelt török legenda szerint a török szultán kedvenc lányának építtette. Egy jós megjövendölte, hogy a lányt a 18. születésnapján egy mérges kígyó halálra marja. A szultán, hogy ezt megelőzze a toronyba záratta a lányát (távol a szárazföldtől, de mégis közel a palotájához). Az apja ugyan gyakorta látogatta lányát, de senki mást nem engedett a közelébe. A szultán a hercegnő 18. születésnapjára egy drága, egzotikus gyümölcskosarat vitt ajándékba, de ebben megbújt egy áspiskígyó, mely halálra marta a lányt, aki apja karjai közt halt meg. Innen ered a Szűz tornya elnevezés.

A másik elnevezés – Leandrosz tornya – az ókori görög mitológiában szereplő Héró és Leandrosz történetből származik.

A torony napjainkban[szerkesztés]

Kedvelt turista célpont a torony első emeletén található étterem, valamint a tetején található kávézó is.

A torony szerepet kapott egy James Bond filmben (A világ nem elég), a 2007-ben készült Bérgyilkos című alkotásban és A Szultána c. török történelmi sorozatban.

További információk[szerkesztés]