Kispréposti palota (Eger)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kispréposti palota
Eger Kossuth 4.jpg
Ország Magyarország
Település Eger
Elhelyezkedése
Kispréposti palota (Magyarország)
Kispréposti palota
Kispréposti palota
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 53′ 57″, k. h. 20° 22′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 53′ 57″, k. h. 20° 22′ 27″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kispréposti palota témájú médiaállományokat.
Puttóval díszített váza

Az egri Kossuth Lajos utca elején (Kossuth u. 4.) álló kispréposti palota az utca barokk épületegyüttesének egyik nevezetes tagja.

Története[szerkesztés]

A rokokó palotát Androvics Miklós prépost-kanonok építtette 1758-ban, Gerl Mátyás tervei alapján. Eredeti, manzárdos tetőszerkezete az 1827-es tűzvészben leégett, ezután sátortetőt kapott. 1908-ban a már igen elkopott falképeket megújították; némelyiket teljesen rekonstruálták. 1980-ban összefüggő műemléki helyreállítást végeztek az épületen, amikor további elemek rekonstrukcióját is elvégezték, és egyéb kiegészítéseket eszközöltek.

Az emeleten van az ICOMOS (Történelmi Városok Bizottsága) magyarországi szervezetének székhelye és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egri irodája.

Az épület[szerkesztés]

Műemlék: törzsszáma 1990 (helyrajzi száma: 6573).

Szabadon álló, a zártsorú beépítéshez kertkapukkal csatlakozó, U alaprajzú, egyemeletes épület, utcai homlokzatán erősen előreugró középrizalittal. A rizalit középtengelyében a főpárkány fölött íves timpanon látható, a kapu fölötti erkély konzolokon nyugszik. Az erkély korlátját és az ablakok kovácsoltvas rácsait Fazola Henrik készítette.

A homlokzat homorúan ívelt oldalsó szakaszain a földszinten egy-egy fülkében óriási kővázát helyeztek el; a vázákon egy-egy puttó ül. A földszinti és emeleti terek boltozatosak.

A mályvaszínű épület szerkezete egy Barkóczy Ferenc püspök udvarában kialakult helyi szokást követ: a kapualjból baloldalt indul az emeletre vezető lépcső, hogy a hintóból kiszálló vendéget szertartásosan fogadhassák. A kőkorlátos lépcsőházat is puttók díszítik. Az emeleti díszterem mennyezeti freskóját (Az Erény diadala a Bűn felett) Kracker János Lukács festette 1774-ben. A falakat is gazdag, festett díszítések, az emeleti helyiségeket Hutter János Lukács (1758) és Kracker János Lukács (1774) falképei ékítik.

Források[szerkesztés]