Kossuth Lajos utca (Eger)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kossuth Lajos utca
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésEger
NévadóKossuth Lajos
Földrajzi adatok
A Wikimédia Commons tartalmaz Kossuth Lajos utca témájú médiaállományokat.
A Nemzetbiztonsági Hivatal Heves vármegyei kirendeltsége, Kossuth u. 2.
Vagner-ház (Vagner kanonok háza), Kossuth Lajos u. 6.
Kossuth Lajos u. 18., kora eklektikus stílusú lakóház 1868-ból

A Kossuth Lajos utca Eger belvárosának egyik legszebb barokk utcája. A vár előtti kis Dózsa György teret köti össze az Eszterházy térrel, ahol az Eszterházy Károly Egyetem líceuma és a bazilika is áll. Fák szegélyezik, jelentős részén egyirányú utca.

Legkorábbi ismert neve – a középkor vége felé – Hatvani belső utca, később hívták Barátok utcájának és Káptalan utcának is. A Hatvani kapun a városba érkezők ezen az úton juthattak el a vár déli kapujához. A középkori út egy gerendákból és pallókból álló szakaszát az 1950-es években tárták fel.

Az utcában több egyházi méltóság is építkezett, ezért a templom és a rendház közelében iskolák, paloták állnak, és itt kapott helyet a Vármegyeháza is. A káptalan (a megyés püspök tanácsadó testülete) a Telekessy István püspökkel kötött egyezség alapján költözhetett a korábbi káptalani városrészből (Knézich Károly utca) közelebb a Szent Mihály templomhoz (aminek helyén most a bazilika áll), ahol a liturgikus szertartásokat végezték. (A káptalan tagjai voltak a kanonokok. A testületet élén a püspök helyettese, a nagyprépost állt; helyettese volt a kisprépost.)

Fontosabb épületei[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]