Királyfácán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Királyfácán
BxZ Syrmaticus reevesii 00.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család: Fácánfélék (Phasianidae)
Alcsalád: Fácánformák (Phasianinae)
Nemzetség: Phasianini
Nem: Syrmaticus
Faj: S. reevesii
Tudományos név
Syrmaticus reevesii
(Gray, 1829)
Elterjedés
Distribution Syrmaticus reevesii.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Királyfácán témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Királyfácán témájú médiaállományokat és Királyfácán témájú kategóriát.

A királyfácán (Syrmaticus reevesii) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.

Latin és angol nevét John Reeves brit természettudósról kapta, aki első ízben hozott ilyen madarakat Európába.

Előfordulása[szerkesztés]

Kína középső részén, fenyőkkel és tölgyfákkal borított sziklás hegyoldalakon él. Ezen a vidéken nagy távolságot gyalogol, a meredek emelkedőkön is könnyedén felszalad hosszú lábaival.

Elsősorban vadászati célból betelepítették a következő területekre is : Hawaii, Egyesült Államok, Csehország, Franciaország, Egyesült Királyság. Mindenütt csak kis, lokális jellegűek a betelepített populációk. Sikertelen volt megtelepítése Írországban, Alaszkában és Új-Zélandon.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 150-210 centiméter, ebből a farktollainak mérete elérheti a 150 centimétert is, mely a leghosszabb faroktoll a madarak között, a tojó 75 centiméteres. A hím testtömege átlag 1529 gramm, a tojóé 949 gramm. Hosszú farka a növényzettel sűrűn benőtt területen ugyan akadályozhatja a mozgásban, de repülés közben jó hasznát veszi.

Hangja jellemző kotkodácsolás és egy dallamos fütty.

A hím
és a tojó

Életmódja[szerkesztés]

Növényi részekkel, gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkozik. Kisebb csapatokat alkot. Maximális élettartama 10 év körül van.

Szaporodása[szerkesztés]

A hím násztáncot lejt a tojó elcsábítására, faroktollait szétteríti, pompás színű tollait mutogatja. Földre, egyszerű gödörbe rakja 6-8 tojását.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Egyike a legnagyobb fácánoknak, különösen farktollai igen hosszúak, elérheti az egy méteres hosszt is, ezért a régi időkben vadászták. Hosszú tollait a pekingi operában jelmezek díszítésére használták. Mára már műanyagból készített műtollakat használnak.

Kína egész területén védett. A fő veszélyt a fokozatos erdőirtások, és a feldarabolódott élőhelyek csökkenése jelent. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, ahol jelenleg a „sebezhető” kategóriába van besorolva.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]