Kinalua

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kinalua
Tell Ta'yinat
Tayinat Flyover (Photo credit Murat Akar).jpg
Névváltozatok Alalah
Kunulua
Kunululu
Alapítási. e. 10. század
Megszűnési. e. 738
Oka asszír hódítás
Lakói kánaániták
hettiták
arameusok
Beszélt nyelvek hettita
arameus
ugariti
Földrajzi adatok
Terület0,35 km²
Elhelyezkedése
Kinalua (Szíria)
Kinalua
Kinalua
Pozíció Szíria térképén
é. sz. 36° 15′, k. h. 36° 23′Koordináták: é. sz. 36° 15′, k. h. 36° 23′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kinalua témájú médiaállományokat.
Tell Ta'yinat
Vaskori templom

Kinalua (KURku/ki-na/nu-li/lu-a, asszír forrásokban 𒌷𒉺𒀜𒋾𒈾 URUPA-at-ti-na) tulajdonképpen majdnem azonos a megelőző korok Alalah nevű városával, de az i. e. 1200-tól 1000-ig tartó népvándorlás (tengeri népek, arameusok) közben bekövetkező pusztítások nyomán a korábbi településtől kissé távolabb népesedett be újra. Az alalahi királyi palotakomplexum nem épült újra (végül is két évszázad is eltelt a lerombolása óta), hanem a közelében építettek másikat. A két domb (Tell Açana és Tell Ta'yinat) között 800 méter a távolság.

Mivel Alalahban a 0. rétegig már kiosztották a rétegek számozását, és ezekből az utolsó a palota lerombolásának korához köthető i. e. 1200-ig tartó, ezért az i. e. 1200 utáni három kultúrréteget 0a (i. e. 1000 – 900), 0b (i. e. 900 – 800) és 0c (i. e. 800 – 700) jelöléssel látták el. Kinalua arameus-kori romjai 500×700 méteres, azaz 35 hektáros területet foglalnak el.

A település i. e. 1000 környékén biztosan lakott volt. Írásos forrásokban azonban először csak II. Assur-nászir-apli i. e. 877-es hadjáratáról szóló évkönyveiben tűnik fel. (Lásd: I. Lubarna.)

Ettől kezdve megszaporodnak az asszír említések. A város stratégiailag kényes helyen fekszik, a tenger felé törő asszír hadjáratok éppúgy az Orontész mentén, annak torkolatvidékéhez igyekeztek, mint korábban Mitanni. A III. Sulmánu-asarídu és a szíriai védelmi koalíció között vívott karkari csata is a tengerpart felé tartó, és közben egyben Kinalua felé tartó asszír hadsereg megállítását célozta. Ez a stratégiai veszélyeztetettség végül odáig vezetett, hogy Unki uralkodói – miközben Kinalua fővárosi jellegét megőrizték – saját rezidenciájukat nem ott tartották.

Kinalua sorsa végül ugyanaz lett az asszír fénykorban, mint az előzmény Alalahé a hurrita-hettita korban: egy idő után már nem segítettek a szövetségi rendszerek, és a hatalmas szomszéd bekebelezte. Erre i. e. 738-ban került sor, III. Tukulti-apil-ésarra egyik hadjáratában.

Alalah-Kinalua soha többé nem épült újra.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap