Kerti árvácska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kerti árvácska
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Malpighiales
Család: Ibolyafélék (Violaceae)
Nemzetség: Ibolya (Viola)
Faj: V. × wittrockiana
Tudományos név
Viola × wittrockiana
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kerti árvácska témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti árvácska témájú médiaállományokat és Kerti árvácska témájú kategóriát.

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) az ibolyafélék (Violaceae) családjába és az ibolya (Viola) nemzetségbe tartozó háromszínű árvácska (Viola tricolor) és más ibolyafajok keresztezésével létrehozott kertészeti hibrid növényfaj.

Jellemzői[szerkesztés]

Kétéves növény, 10–20 cm. Júniusban vetik, és többszöri áttűzdelés után már októberben kiültetik. A fagyokig nyílik és tavasszal ad igazi színes virágszőnyeget. A hűvös, csapadékos éghajlatú országokban (pl. Dánia, Németország tavasztól őszig virít. Magyarországon az aszályos, száraz meleg nyáron hamar elviszi.

A 19. században kezdődött az árvácskaláz, az addig ültetett háromszínű árvácskát (Viola tricolor) egy altáji és egy dél-európai fajjal keresztezték. A keresztezett fajnak több előnye is van, pl. a virágai jelentősen nagyobbak, hosszabb a virágzási idő, fagytűrőbb a korábban elterjedt vadárvácskánál. Ahhoz, hogy a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel (időjárástól függően október, november hónapban) ajánlatos lassan rothadó (pl. fenyő) lombokkal, valamint földdel takarni a töveket.

Ehető, ízük enyhén mentás; de elsősorban nem ezért, hanem díszessége, mutatós jellege miatt használják őket egyes hidegtálak, illetve gyümölcsételek díszítésére.

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a árvácska címszót a Wikiszótárban!