Kerbal Space Program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kerbal Space Program
Fejlesztő Squad
Kiadó
Motor Unity
Platformok Windows, Linux, Mac OS X
Kiadási dátum 2015. április 27.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.2.2 (2016. december 7.)
Műfaj Űrrepülés-szimuláció
Játékmódok egyjátékos videójáték
Adathordozó Letöltés
A Kerbal Space Program weboldala

A Kerbal Space Program (gyakori rövidítéssel csak KSP) egy űrrepülés-szimulátor játék, amelyet Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre fejlesztenek. Az első publikus alfa verziót 2011. június 20-án adták ki, azóta folyamatosan követik új verziók. A KSP támogatja a modok használatát, amelyeket egy hivatalos, Kerbal Spaceport nevű weboldalon gyűjtenek. A KSP közvetlenül a gyártótól valamint 2013. március 20. óta a Steamről vásárolható. Illetőleg 2016 óta elérhető a magyar nyelvű weboldal a kerbalspaceprogram.hu

Játék[szerkesztés]

A játék a kerbalok, egy kicsi, zöld, humanoid földönkívüli faj által működtetett űrprogram irányítását adja a játékos kezébe. Az űrprogramhoz tartozik a Kerbal Space Center nevű űrkikötő a Kerbin bolygón. A játék rakéták, repülők és egyéb űreszközök előre gyártott elemekből történő összeállításából, a rakéták és a repülők indításából, pályaszerkesztésből, űrsétákból és hasonló tevékenységekből áll.

A játékos választhat űrhajóst is, akiknek mindig Kerman a családneve.

A játékon belül 3 fő mód közül választhatunk:

 • 1: Career mod: Egy teljesen valósághű programot kell a legelejétől felépíteni. Szponzorokat kell választani, küldetéseket teljesíteni, valamint megteremteni a kellő tőkét az éppen indítandó Felderítéshez.
 • 2: Science mod: Ez egy kicsivel egyszerűbb mint a Career mod, itt nincsenek előre megszabott expedíciók/küldetések, viszont minden alkatrészt külön külön kell megszereznünk a sikeres repülések után kapott Science pontokból.
 • 3: Sandbox mod: Itt minden elérhető a játék kezdetétől fogva.

Fizika[szerkesztés]

A játékot széles körben elismerik a valóságszerű viselkedéséért. Az égitesteket leszámítva a játék minden objektuma a newton-i törvényeknek megfelelően működik. A realitás korlátai:

 • Az égitestek mozgását nem lehet befolyásolni ütközéssel.[1]
 • A csatlakozások a jármű részei között nem végtelen erősségűek.

Az utóbbi időkben rohamosan történik a játék fejlesztése. Rengeteg a NASA valamint a SpaceX tervezésével, a napokban használt technológia és alkatrészek is elérhetőek a játékban. Törekednek a realisztikusabb kinézetre valamint a játék fizikájában is történtek nagyobb pontosítások. Az RSS (Real Solar System) is merőben más és valósághűbb mint az utóbbi években.

Fogadtatás[szerkesztés]

Média[szerkesztés]

A játék pozitív fogadtatást kapott a média részéről, pozitív értékelést tett közzé a Kotaku,[2] Rock, Paper, Shotgun,[3][4] IGN,[5] PC Gamer,[6] Gamespy,[7] és a The Torch[8] Jelentős tábora alakult ki a Redditen több, mint 60000 olvasóval,[9] valamint a Twitteren 25000 körüli követővel.

A 2017-es évi 1.3 as patch-csel kezdetét vette a játék több nyelvre való szinkronizálása is. A francia, olasz valamint orosz nyelvű kliensek már el is készültek.

Tudományos[szerkesztés]

A játék némi elismerést szerzett az űripar résztvevői között is:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1.  What does it Take To Deorbit A Moon In Kerbal Space Program.
 2. Luke Plunkett: Will You Help These Stupid Aliens Into Space?. Kotaku.com, 2011. július 18. (Hozzáférés: 2013. augusztus 18.)
 3. Trans-Lunar: Kerbal Space Program. Rock, Paper, Shotgun, 2011. július 12. (Hozzáférés: 2013. augusztus 18.)
 4. Craig Pearson: (Not) Rocket Science In Kerbal Space Program. Rock, Paper, Shotgun, 2013. május 24. (Hozzáférés: 2013. június 19.)
 5. Anthony Gallegos: Five Ridiculous Upcoming Games. IGN, 2012. április 21. (Hozzáférés: 2012. november 12.)
 6. Kerbal Space Program. PCGamer. [2013. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 29.)
 7. Mike Nelson: Become a Terribly Awesome Rocket Scientist With Kerbal Space Program. GameSpy, 2012. március 29. (Hozzáférés: 2013. június 19.)
 8. Atomp: Kerbal Space Program (Beta) , SQUAD (P)review. The Torch, 2013. január 31. [2014. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 19.)
 9. /r/KerbalSpaceProgram statistics. stattit.com. (Hozzáférés: 2013. szeptember 23.)
 10. NASA’s Jet Propulsion Lab is obsessed with a certain game, and I bet you can guess what it is
 11. Copenhagen Suborbitals joins KSP. [2014. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 9.)