Keane (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Keane
A Keane 2009-ben az Amerikai Egyesült Államokban
A Keane 2009-ben az Amerikai Egyesült Államokban
Információk
Eredet Battle, Anglia Anglia
Alapítva 1997
Aktív évek 1997
Műfaj piano rock, alternatív rock, pop rock, power pop, new wave
Kiadó Island, Interscope, Fierce Panda
Kapcsolódó előadók Mt. Desolation, Jesse Quin & The Mets
Tagok
Tom Chaplin
Richard Hughes
Jesse Quin
Tim Rice-Oxley
Korábbi tagok
Dominic Scott

A Keane weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Keane témájú médiaállományokat.

A Keane egy angol rockbanda. Az együttes még 1995-ben alakult meg, jelenlegi nevüket pedig 1997-ben vették fel. A Keane egyik jellemzője, hogy dalaikban – más együttesekkel ellentétben – nem a gitár, hanem a zongora, illetve egyéb billentyűs hangszerek játsszák a főszerepet.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Az együttes 1993-ban alakult meg a kelet-sussexi Battle nevű kis településen Tim Rice-Oxley biztatására. Ekkor a nevük még The Lotus Eaters volt, és a kedvenc együtteseik számait játszották, mint például a U2, az Oasis és a The Beatles híres dalait. A zenekar tagjai Tim, Dominic Scott és Richard Hughes volt.

1997-ben, miután Rice-Oxley zongorajátékát hallotta, Chris Martin meghívta őt, hogy csatlakozzon a nemrég alakított zenekarába, a Coldplay-be. Tim visszautasította az ajánlatot, mert nem akarta elhagyni a The Lotus Eaters-t. Martin ajánlatára Tom Chaplin is csatlakozott, bár Scott és Hughes az ötlet ellen voltak. Tom Rice-Oxley helyét vette át énekesként, és akusztikus gitáron is játszott. Chaplin felvétele változást is hozott a zenekarba: Cherry Keane-re keresztelték át a zenekart, Tom anyjának jó barátja után, akit Chaplin és Tim kiskorukban ismertek meg. Ő volt az, aki biztatta őket, hogy kövessék az álmaikat, és pénzt hagyott a Chaplin családra, miután elhunyt rákban. Később a név Keane-re rövidült – ez a zenekar mostani neve is.

A Keane saját dalaival debütált élőben 1998. július 13-án a Hope & Anchor pubban. Még ugyanebben az évben Tom az Edinburgh-i Egyetemre ment művészettörténetet tanulni, ám nem fejezte be tanulmányait – ehelyett Londonba költözött, hogy folytassa zenei karrierjét teljes állásban. A bemutatkozó fellépésük után London kocsmáiban koncerteztek 1998–1999 között.

A Keane egy 2006-os koncerten Németországban

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Középalbumok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]