Kayes (Mali)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kayes
Kayes egyik forgalmas utcája
Kayes egyik forgalmas utcája
Közigazgatás
Ország Mali
Régió Kayes régió
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség100 583 fő (2006) +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság20 m
IdőzónaGMT (UTC0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 14° 26′ 59″, ny. h. 11° 26′ 12″Koordináták: é. sz. 14° 26′ 59″, ny. h. 11° 26′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kayes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kayes (bambara: Kayi, szoninke: Xaayi) város Mali délnyugati csücskében, a Szenegál folyó partján. Kayes az azonos nevű régió székhelye, lakossága meghaladja a 100 000 főt.[1] Neve a szonkike karré szóból ered, amely a város alacsony fekvésére és páradús éghajlatára utal. A város 510 km-re délnyugatra fekszik a fővárostól, Bamakótól.

Éghajlat[szerkesztés]

A város beceneve - Afrika kuktafazékja - is utal a rendkívül magas átlaghőmérsékletre, amely köszönhető a települést körülvevő vasércben gazdag hegyeknek is. Az átlagos napi maximum hőmérséklet 35 °C, de mikor áprilisban és májusban tetőzik a hőmérséklet, az átlag 46 °C. Ezzel Kayes nem csak Afrika, hanem az egész világ legforróbb éghajlatú állandóan lakott települése.

Története[szerkesztés]

A francia gyarmati terjeszkedésig Kayes csak egy jelentéktelen falucska volt. Miután megépítették a falut érintő Dakar-Niger vasútvonalat, Kayes kereskedelmi központtá lépett elő. 1881-re a franciák vezetése alatt a kis falucska jelentős várossá fejlődött, 1882-ben Francia-Szudán fővárosa lett. Később Bamako töltötte be ezt a tisztséget, ami először 1899-ben Felső-Szenegál és Niger székhelye, majd 1908-ban egész Francia-Szudán fővárosa lett.

Napjainkban Kayes nem csak saját postával, telefon- és villamosenergia-szolgáltatással rendelkezik,[2] hanem nemzetközi repülőtere is van.

Életkép nagymosással Kayes mellett

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.ciaonet.org/atlas/ML/index.html
  2. Previsions de desserte des communes pour la periode de 2001-2005. Mali Reforme Telecom. [2004. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 24.)

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Kayes
A Wikimédia Commons tartalmaz Kayes (Mali) témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kayes című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.