Karmøy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karmøy község elhelyezkedése Rogaland megyében.
Røyksund.
Karmøy község címere.

Karmøy község (norvégül kommune) Norvégia délnyugati részében, Rogaland megyében (fylke), Haugesund városától délnyugatra.

Területe 219,2 km2, népessége 39 354 (2009. január 1-jén).[1]

A község 1965. január 1-jen jött létre, Kopervik, Skudeneshavn, Skudenes, Stangaland, Torvastad, Åkra és Avaldsnes jórésze egyesülésével.

Neve[szerkesztés]

Nevének óészaki alakja Körmt volt. Ez a név valószínűleg a karmr szóból származott, ami a faház tetőhomlokzatát jelöli (ebben az összefüggésben pedig oltalmazó szigetet). A név végén szereplő øy, aminek jelentése „sziget”, később került a szó végére.

Címere[szerkesztés]

Címerét a község 1975. április 18-án kapta. Ezüstszín gyémantot és keresztet ábrázol vörös háttérben. A gyémant a szárazföldet védelmező szigetet jelképezi, a kereszt az avaldsnesi templomot, amely a középkorban királyi kápolna volt.[2]

Története[szerkesztés]

Karmøyből számos kőkori. bronzkori és vaskori lelet ismert.

Földrajza[szerkesztés]

Testvérvárosai[szerkesztés]

Híres lakói[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Norvég regionális statisztika. [2011. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 13.)
  2. Norske Kommunevåpen: Nye kommunevåbener i Norden, 1990 [2007. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 9.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Karmøy
A Wikimédia Commons tartalmaz Karmøy témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karmøy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.