Forsand

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Forsand község elhelyezkedése Rogaland megyében
Lysebotn, a Lysefjord végénél
Forsand község címere

Forsand község (norvégül kommune) Norvégia délnyugati részében, Rogaland megyében (fylke), Ryfylke hagyományos régió déli bejáratánál. Népszerű turistacélpont.

Területe 702,6 km², népessége 1134 fő (2009. január 1.).[1]

Részben a Lysefjord és a Høgsfjord fjordok közt terül el. Rogaland egyik legnagyobb területű és egyik legkisebb népességű községe. 1871. január 1-jén vált ki Høle községből.

1999-ben arra találtak bizonyítékokat, hogy a terület már Kr. e. 7500 körül lakott volt.

Neve[szerkesztés]

A község (illetve elődje, az egyházközség) a régi Forsand (óészaki Forsandr) birtokról kapta nevét, ahol a vidék első temploma épült. Az összetett szó előtagja, a for jelentése „kiálló”, a sandr utótag jelentése „homokos part”. 1918 előtt nevét Fossan alakban írták.

Címere[szerkesztés]

Címerét 1988. március 11-én kapta, John Digernes munkája. Ezüstszínű gém látható rajta zöld háttérben.[2]

Falvai[szerkesztés]

Gazdasága[szerkesztés]

Domináns iparágai ma a homokbányászat és az elektromos áram termelése. Az utóbbi években nagy halfarmok is létrejöttek Forsandban, ezek közül a legnagyobb az eianei Aqua-Trading. Egy hellei gyár számítógépesített technológiával gyárt lépcsőket, és sok kis cég működik a községben.

Turistalátványosságai[szerkesztés]

Már másfél évszázada vonzza a turistákat 604 méter magasan elhelyezkedő sziklatető, a Preikestolen (Prédikálószék). Tíz kílométeres sétával, 4-6 óra alatt közelíthető meg egy 570 métert emelkedő úton. Van, aki ejtőernyővel ereszkedik le a szikláról.

Az erőműépítés projektjenek része volt a lysebotni út megepítése, de ez az út is turistalátványosság lett. Huszonhét hajtűkanyarja van és 950 métert ereszkedik, utolsó szakasza egy 1100-méteres alagútban halad. Tetején gyönyörű panorama nyílik az Øygaardstøl Cafétól.

A horgászat és a halászat népszerű tevékenységek, és sok a hó.

A község belsejébe nyúló, 40 kilométeres Lysefjordon kompok és kirándulóhajók járnak. Forsand és Ryfylke turistainformációs központja a Lysefjord Centre, ahol a látogatók multimédia bemutatón ismerkedhetnek meg a „Lysefjors Sagával”, a vidék történetével, kultúrájával és természetrajzával.

A kompkikötőtől egy kilométernyire található az 1854-ben a nærbøi Tollag Gudmestad tervei alapján épült forsandi templom. A Helle fele tartó kompok mólójától három kilométeryire van a mozival, uszodával, kávéházzal és könyvtárral felszerelt Forsand Kulturhus.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Norvég regionális statisztika. [2011. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 13.)
  2. Kommunevåpen, 2006 (Hozzáférés: 2008. október 8.)[halott link] (norvégul – bokmål)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Forsand című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Forsand
A Wikimédia Commons tartalmaz Forsand témájú médiaállományokat.