Klepp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Klepp község elhelyezkedése Rogaland megyében.
Klepp központja, 2007. március 31.
Klepp község címere.

Klepp község (norvegül kommune) Norvégia délnyugati részében, Rogaland megyében (fylke).

Területe 102,6 km2, népessége 16 350.[1]

Klep egyházközség 1838. január 1-jén lett község (lásd: formannskapsdistrikt).

A Jæren hagyományos régióhoz tartozó Klepp nyílt, sík, megművelt vidék. Legmagasabb pontja, a Tinghaug 102 méterrel fekszik a tengerszint felett. Nyugaton hosszú homokos tengerpartjai vannak.

Közigazgatási központja Kleppe (vagy Kleppekrossen), a község területének közepén. Kleppe körül gyorsan nő a népesség, többnyire családi házak épülnek itt, de apartmanházak is. Kleppe áruháza a Jærhagen.

Klepp sportklubjának női futballcsapata a norvég első vonalban játszik. A női válogatott csapatkapitánya, Ane Stangeland Horpestad a Klepp játékosa.

Neve[szerkesztés]

Az egyházközség a régi Klepp birtokról (óészaki Kleppr) birtokról kapta a nevet, ahol az első templom épült. A név azonos volt a „sziklás domb” jelentésű kleppr szóval. 1912 előtt helyesírása Klep volt.

Címere[szerkesztés]

Címerét 1972. február 18-án kapta. Azt a nagy, 1000 körül készült kőkeresztet ábrázolja, amely Klepp községben, Krosshaug dombjan áll, és ami valószínűleg a legrégebbi ilyen kereszt Norvégiában.[2]

Története[szerkesztés]

Az emberi megtelepedés legkorábbi nyomai i. e. 6. évezred környékére datálhatók a községben. Abban az időben a vidéket nagy tölgyerdők borították.

A Tinghaug szomszédságában van a Korsohhaug domb, ahol az 1000 körül készült kereszt áll. A Vaskorban ez évszázadokig egy helyi ting (gyűlés) helyszíne volt.

Földrajza[szerkesztés]

A község Stavangertől 25 kilométerre délre helyezkdeik el. Szomszédai délen Hå község, délen és keleten Time község, északra pedig Sola és Sandnes.

A tengerpart mezőgazdasági terület, az itt elterülő vidékek délről északra Orre, Reve, Bore és Sele.

Közlekedés[szerkesztés]

Kleppen fut keresztül a Frøylandsvatnet tó mentén a Jærbanen vasút. A vasútállomás körül épült a Kleppétől 3 kilométerre keletre fekvő Klepp stasjon falu.

Gazdasága[szerkesztés]

Klepp Rogaland második legfontosabb mezőgazdasági községe. A kleppi Øksnevadban van a Kverneland ASA, a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági gép gyártó cége központja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Norvég regionális statisztika. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 22.)
  2. Norske Kommunevåpen: Nye kommunevåbener i Norden, 1990 [2007. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 9.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Klepp
A Wikimédia Commons tartalmaz Klepp témájú médiaállományokat.