Karl August Möbius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Karl August Möbius
Karl August Möbius (1825-1908) portréja (Ernst Hildebrand festménye)
Karl August Möbius (1825-1908) portréja (Ernst Hildebrand festménye)
Életrajzi adatok
Született1825. február 7.
Eilenburg, Németország
Elhunyt1908. április 26. (83 évesen)
Berlin
Sírhely Luisenfriedhof III
Születési neve Karl August Möbius
Iskolái Humboldt Egyetem
Pályafutása
Szakterület zoológia, ökológia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl August Möbius témájú médiaállományokat.

Karl August Möbius (Eilenburg, 1825. február 7.Berlin, 1908. április 26.) német zoológus és az ökológia tudományterületének egyik úttörője, a berlini természettudományi múzeum egyik igazgatója. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: „K.Möbius”.

Élete[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Möbius a szászországi Eilenburg településen született. Szülei már négyéves korában beíratták elemi iskolába, 12 éves korában pedig az apja magasabb iskolába küldte, hogy tanárnak képezze magát. 1844-ben, 19 évesen korengedménnyel tette le tanári vizsgáit, majd a Harz-hegység északnyugati szélén fekvő Seesenben kezdett tanítani. 1849-ben természettudományos és filozófiai tanulmányokat kezdett a berlini Humboldt Egyetemen. Diplomázása után zoológiát, növénytant, ásványtant, földrajzot, fizikát és kémiát tanított a hamburgi Johanneum Főiskolán.

Osztrigák és az ökológia[szerkesztés]

1863-ban ő nyitotta meg az első német tengeri akváriumot, Hamburgban. 1868-ban, kevéssel azután, hogy doktori címet szerzett a hallei egyetemen, a kieli egyetem zoológiai tanszékén kapott tanári katedrát, egyben ő lett az Állattani Múzeum igazgatója is. Kutatói érdeklődésének középpontjában a tengeri állatok voltak, és első átfogó zoológiai munkája, az 1865-ben és 1872-ben, két egymást követő kötetben megjelent Die Fauna der Kieler Bucht, amelyet a Kieli-öböl faunájáról írt, már ökológiai szempontokat is hangsúlyozott.

1868 és 1870 között Poroszország mezőgazdasági minisztériumától megbízást kapott arra, hogy végezzen kutatásokat a Kieli-öböl osztrigatelepeivel kapcsolatosan. Abban az időben ugyanis az osztrigákat még természetes élőhelyükről gyűjtötték, és csillagászati árakon árusították a legtehetősebb elit számára. A vasútvonalak kiépülésével egyre több lehetőség nyílt meg az ilyen árucikkek exportálására, és exponenciális növekedésnek indult az osztriga iránti igény is. A minisztérium épp ezért azzal is megbízta Möbiust, hogy derítsen fel további olyan osztrigalelőhelyeket, amelyek kiaknázhatók és ahonnan a luxusterméknek szolgáló állatok jól gyűjthetők.[1] Möbius a kutatásai eredményeiből két, mérföldkőnek számító kiadványt jelentetett meg: az elsőt Über Austern- und Miesmuschelzucht und Hebung derselben an der norddeutschen Küste (magyarul Osztriga- és étkezési kagylógazdálkodás Németország északi partvidékén) címmel 1870-ben jelentette meg, a második pedig a Die Auster und die Austernwirtschaft (magyarul: Osztriga és osztriga-gazdálkodás), amelyben arra a következtetésre jutott, hogy jelentős mértékű osztriga tenyésztésére nem volt reális lehetőség Észak-Németországban. Fontosabb ennél, hogy ő volt az első, aki részletesen beszámolt a különböző élőlények közötti kölcsönhatásokról egy osztrigapad ökoszisztémájában, megalkotva a biocönőzis kifejezést is. Ez azóta kulcsfogalommá vált a szünbiológiában.

1888-ban Möbius a berlini természettudományi múzeum állattani gyűjteményeinek igazgatója lett, továbbá szisztematikai és biogeográfiai egyetemi tanárrá nevezték ki a Vilmos Császár Egyetemen. Egészen 1905-ig, 80 éves koráig tanított ott, amikor is visszavonult az oktatástól.

Források[szerkesztés]

  1. Allaby, Michael. Ecology: Plants, Animals, and the Environment. Facts on File, Inc., 118–119. o.. ISBN 978-0-8160-6100-6 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karl Möbius című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.