Karcsú pohárgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karcsú pohárgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Agaricales
Család: Nidulariaceae
Nemzetség: Cyathus
Tudományos név
Cyathus stercoreus
(Schwein.) De Toni (1888)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Karcsú pohárgomba témájú kategóriát.

A karcsú pohárgomba (Cyathus stercoreus) a fészekgombafélék családjába tartozó, az egész világon előforduló, jól trágyázott talajon, növényi korhadékon élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A karcsú pohárgomba termőteste max. 1,5 cm magas és 4-8 mm széles, alakja hosszúkás kehely- vagy pohárszerű és fiatalon teljesen zárt. Külseje ekkor még lesimulóan szőrös, borzas. Színe kezdetben okkerbarna, vörösbarna, idővel lecsupaszodik és szürkésbarnás-feketés lesz.

Az érése során a külső burok felül felreped, fehér hártya bukkan elő, amely rövidesen elmállik és a termőtest nyitottá válik. A belső oldala sima és barnásfekete. Alján több feketés, lencseformájú, 1-2 mm-es peridiólum (spóratömeg) található, amelyek az aljzathoz vékony micéliumzsinórral kapcsolódnak. A termőtest puha, szívós fala három rétegből áll.

Spóráinak alakja és mérete igen változatos, de általában viszonylag nagyok (18–40 x 18–30 µm); kerek vagy ovális alakúak, simák és vastag falúak.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A többi pohárgombafajjal lehet összetéveszteni.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Világszerte előforduló, kozmopolita faj.

Erdei tisztásokon, réteken, kertekben lehet megtalálni, ahol az erősen trágyázott talajon, tehéntrágya helyén, korhadó növényi maradványokon, fahulladékon jelenik meg kisebb-nagyobb csoportokban. Tavasztól tél elejéig terem, a termőtestek csak hetek, akár hónapok múlva porladnak szét.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]