Karbonsemlegesség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Karbonsemlegesség[szerkesztés]

A karbonsemlegesség rendszerint azt jelenti, hogy egy cég a tevékenységei során vagy egy egyén az életmódja során a lehető legkisebbre csökkentette karbonlábnyomát, majd a maradék karbonkibocsátásokat ellentételezte (kiegyenlítette). Karbonsemleges lehet egy termék, szolgáltatás, rendezvény stb. is azáltal, hogy a kapcsolódó karbonkibocsátásokat ellentételezzük.

A karbonkibocsátásokat úgy lehet ellentételezni, azaz kiegyenlíteni, hogy olyan zöld projekteket támogatunk utólag, önkéntes karbonkreditek megvásárlása révén, amelyek harmadik fél által igazoltan üvegházhatású gáz kibocsátásokat kerültek el vagy kötöttek meg.[1]

A karbonkibocsátások elkerülése általában olyan megújuló energiás (szél-, víz- biomassza és naperőművek stb.) projektek révén történik, amelyek fosszilis (szén, kőolaj, földgáz) energia felhasználást váltanak ki, de a metánkibocsátások elkerülhetőek például hulladékgazdálkodási technológiaváltással vagy a dinitrogén-oxid kibocsátások a műtrágya használat kiváltásával. Sőt, a népességrobbanás megfékezését elősegítő projektek is segítenek a kibocsátások elkerülésében (pl. a fogamzásgátlási lehetőségek megteremtése révén). A tudományos kutatások alapján a nem kívánt nemzések megelőzésé valójában a leghatékonyabb egyéni klímavédelmi módszernek számít.[2] A szén-dioxid kibocsátásokat lehetőség van megkötni is, például talajművelési technológia cserét vagy erdőtelepítést megvalósító projektek révén.

Ahány tonna üvegházhatású gáz kibocsátástól óvja meg egy zöld projekt a környezetet, annyi darab – nemzetközi minősítő szervek által hitelesített – karbonkredit kerülhet a birtokunkba, melyeket megvásárolva pontosan a saját kibocsátásunkkal arányos mértékben támogatjuk a zöld projekt működését.

Források[szerkesztés]

  1. Karbonsemlegesség. (Hozzáférés: 2019. május 13.)
  2. Wynes & Nicholas (2017), The climate mitigation gap: Education and government recommendations miss the most effective individual actions, Environmental Research Letters, Volume 12, Number 7. (Hozzáférés: 2019. május 13.)