Kanári-szigeteki Koalíció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coalíción Canaria
(Kanári-szigeteki Koalíció)

Adatok
ElnökFernando Clavijo

Alapítva1993. március 31.
SzékházC/ Galcerán, 7-9 Santa Cruz de Tenerife Spanyolország
C/ Buenos Aires, 24 Las Palmas de Gran Canaria, Spanyolország

Ideológiakanári nacionalizmus,
monarchizmus[1]
Konzervatív liberalizmus
Politikai elhelyezkedésjobbközép
Parlamenti jelenlétKépviselőház (Kanári-szigeteknek kiosztható mandátumok):
1 / 18
Szenátus (Kanári-szigeteknek kiosztható mandátumok):
2 / 14
Kanári-szigeteki Parlament:
18 / 60
Nemzetközi szövetségeknincs
[www.coalicioncanaria.org Weboldala]

A Kanári-szigeteki Koalíció (spanyolul: Coalición Canara, rövidítése: CC) egy Kanári-szigeteken működő politikai párt, ami 1993-ban alakult több nacionalista, kommunista és helyi konzervatív csoportokból állt össze.

Ők vezetik a Kanári-szigeteket 1993 óta megszakítás nélkül, amikor egy bizalmatlansági indítvány miatt az addig PSOE kormányzója lemondott. Az elmúlt több mint 20 éves tevékenysége alatt a párt nagyobb autonómiára tett szert a spanyol állammal szemben. Manapság Tenerife, Lanzarote és Fuerteventura szigetek közgyűléseit is ők vezetik. Ezek mellett a szigetek számos településének önkormányzataiban többségben vannak. A spanyol Alsóházban vegyes frakcióban van egy képviselőjük.

Története[szerkesztés]

A párt öt mozgalomból alakult meg:

  • Agrupaciones Independientes de Canarias, AIC (Kanári-szigeteki Függetlenségi Csoportosulás)
  • Iniciativa Canaria Nacionalista, ICAN (Kanári-szigeteki Nacionalista Kezdeményezés)
  • Asamblea Majorera, AM (Jobbító Gyűlés)
  • Partido Nacionalista Canario, PNC (Kanári-szigeteki Nemzeti Párt)
  • Centro Canario, CCN (Kanári-szigeteki Centristák)

A PNC-t kivéve mindegyik csoport tagja volt a regionális parlamentnek 1993-ban amikor bizalmatlansági indítványt szavaztak meg Jerónimo Saavedra ellen, aki a PSOE tagjaként a helyi kormányzóság elnöke volt.

Később a koalícióba több kisebb párt is csatlakozott. 1995-ben a regionális választásokon relatív többséget szerezve győznek. A Kanári-szigeteki Parlamentben 60-ból 21 mandátumot szereznek több mint 261 ezer szavazattal, őket követte a Néppárt és a PSOE. 1999-ben érte el a koalíció a legjobb eredményét, amikor 24 mandátumot szereztek.

A párt 2007-ben 17 mandátumot, addig a 2015-ös regionális választáson 16 mandátumot szerzett, eddigi legrosszabb eredményével.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Coalición Canaria című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Paulino Rivero dice estar de acuerdo con el discurso del rey | http://www.eldiario.es/politica/Paulino-Rivero-destaca-Rey-demostrado_0_211029001.html y se ha pronunciado sobre Felipe VI http://www.diariodeavisos.com/2014/06/paulino-rivero-cree-felipe-vi-sabra-escuchar-tomar-nota/ mostrándose favorable con la monarquía