Kabúdzsija perzsa király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kabúdzsija

Perzsia királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 602 Kr. e. 559
Elődje I. Kurus
Utódja II. Kurus
Életrajzi adatok
Uralkodóház Akhaimenida-ház
Született nem ismert
Elhunyt Kr. e. 559
Paszargadai
NyughelyePaszargadai
Édesapja I. Kurus
Házastársa Mandane of Media
Gyermekei II. Kurus
SablonWikidataSegítség

Kabúdzsija (óperzsául: 𐎣𐏍𐎩𐎡𐎫, ka-bū-ja-i-ya, normalizált alakja Kabūjiya,[1] „az idősebb”, görögül Καμβύσης [Kambüszész], latinul Cambyses), (? – Kr. e. 559) Ansan perzsa állam uralkodója volt körülbelül Kr. e. 602-től Kr. e. 559-ig, a Perzsa Birodalmat létrehozó II. Kurus apja.

Kambüszész az Akhaimenida-dinasztiát megalapító Hakhámanis (Akhaimenész) dédunokája volt és I. Kurus ansani király fia.

Hérodotosz szerint „jó családból származó, csendes természetű ember” volt. Uralkodása idején Ansan Istuviga (Asztüagész) méd király ellenőrzése alá tartozott. A források szerint Asztüagész lányát, Mandanét vette feleségül, akinek anyja a lüdiai Arüenisz hercegnő (II. Alüattész lüd király leánya) volt.

Hérodotosz szerint Asztüagész azért Kambüszészt választotta vejéül, mert nem tartott tőle, hogy uralomra törne. Nem ez volt a helyzet Kambüszész fiával, Kürosszal, aki végül meghódította a Méd Birodalmat. Xenophón szerint Kambüszész eredetileg a médek ellen lázadó asszírok ellen induló 30 ezer fős perzsa sereg élére nevezte ki Küroszt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az ÓKTCh szerint a Kabúdzsija névalak, amely a behisztuni feliraton szerepel a *Kambúdzsija megfelelője. A feliratról valószínűleg lemaradt a -ma- szótag (𐎶)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cambyses I című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Ansan:
I. Kurus
Ó-Perzsia királya
Ansan:
Kr. e. 580Kr. e. 559
I. Dareiosz királyt ábrázoló relief
Következő uralkodó:
II. Kurus
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap