Külsőrekecsin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Külsőrekecsin (Fundu Răcăciuni)
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régió Moldva
Fejlesztési régióÉszakkelet-romániai fejlesztési régió
MegyeBákó
KözségközpontRekecsin (Răcăciuni)
Irányítószám607482
SIRUTA-kód24793
Népesség
Népesség1613 fő (2021. dec. 1.)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság259 m
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 21′ 31″, k. h. 26° 53′ 24″Koordináták: é. sz. 46° 21′ 31″, k. h. 26° 53′ 24″
SablonWikidataSegítség

Külsőrekecsin (románul: Fundu Răcăciuni) moldvai csángó falu Romániában, Bákó megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Rekecsin (Răcăciuni) településtől kissé északnyugatra, Klézsétől (Cleja) délre fekvő település.

Leírása[szerkesztés]

A falu lakossága a moldvai csángó nyelvjárást beszéli, bár főleg a fiatalok között, egyre többen akadnak csak románul tudók. A helyiek nagy részben földművelésből élnek, anyagi helyzetük igen szerény. Külsőrekecsint személygépkocsival Rekecsin felől lehet megközelíteni. A település rendelkezik aszfaltúttal a központig. A főút jól járható személygépkocsival, de a többi úton csak nehézkesen, szekérrel vagy terepjáróval lehet közlekedni. A faluban a helyiek lovakat nem tartanak, a szekér elé teheneket fognak.

A falut két területi részből állónak lehet tekinteni. A patakvölgyben helyezkedik el a tulajdonképpeni régi település. 1991-ben a faluban azonban volt egy árvíz, és a házukat vesztettek egy része a pataktól délre található hegyen építette fel új otthonát. Ez falurész a régi településnél jóval kisebb területű, és egy erdősáv választja el attól, s mára már önálló falu Dumbravén néven.

A falunak egy temploma van, ahol román nyelvű misét tartanak, ezen a falubeliek nagy része részt szokott venni. A mise ideje alatt a templomban és a templom előtt ruhával fedetlen vállal nem illendő tartózkodni, és nők esetén mindig fejkendőt szokás viselni.

A faluban jellegzetes, hogy többfelé találhatóak az állatok itatására szolgáló vályúk, melyeket csurgó vizek táplálnak. A faluban egyébként csak kevés családhoz van bevezetve a vízvezeték, a modern értelemben vett fürdőszobával, angol WC-vel pedig alig rendelkezik néhány család.

A faluban több vegyesbolt is van, élelmiszer – a falu méretéhez viszonyítva – viszonylag nagy választékban található.

Külsőrekecsin egyik közösségformáló helye a kultúrház. Itt hetente egyszer diszkót rendeznek a helyiek, gyakorlatilag erre használják a kicsiny épületet.

Külsőrekecsin közigazgatásilag Rekecsin községhez tartozik.

Demográfia[szerkesztés]

  • 2002-ben a hivatalos népszámláláson csak 51-en vallották magukat magyarnak, 136-an csángónak.
  • 2011-ben a népszámláláson Rekecsin község 7006 lakosából 445 fő (6,35%) vallotta magát magyar anyanyelvűnek.[1]

Nevezetességek[szerkesztés]

A faluban minden nyáron megrendezik a Külsőrekecsini Faluhetet, melynek szerves része a külsőrekecsini néptánc- és népzenei tábor. Ennek keretében a táncok és a dalok révén az ittlakók felelevenítik moldvai csángó kultúrájukat. A tábor messziről érkező résztvevőket is vonz.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RECENSĂMÂNTUL POPULAŢIEI ŞI AL LOCUINŢELOR 2011 Archiválva 2013. május 11-i dátummal a Wayback Machine-ben – a 2011-es romániai népszámlálás településekre lebontott anyanyelvi adatai.

További információk[szerkesztés]