Kühár István (katolikus pap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kühár István
Stevan Kuhar politicar.jpg
Életrajzi adatok
Született 1887. augusztus 28.
Gradiscsa
Nemzetiség magyarországi szlovén
Elhunyt 1922. január 1. (34 évesen)
Belatinc
Munkássága
Vallás keresztény
Felekezet római katolikus
Felavatás 1911. június 29.
A Wikimédia Commons tartalmaz Kühár István témájú médiaállományokat.

Kühár István (szlovénül Števan Kühar) (Gradiscsa, 1887. augusztus 28.Belatinc, 1922. január 1.) szlovén római katolikus pap, szerkesztő, a Vendvidék első világháború korabeli politikai életének egy fontos alakja, ugyanis a Szlovén Néppárt tagjaként részt a Szlovenszka krajina program kialakításában. Testvére Kühár János szintén pap volt, akinek kiemelkedő érdemei vannak Magyarországon a vend nyelv és szlovén nemzettudat ápolásában.

Testvérénél mintegy tizennégy évvel volt idősebb. Szüleik Kühár József és Gombócz Katalin földművesek voltak a mai Muravárhelyen (ma Gradišče, Szlovénia), Csendlak mellett. Istvánt 1911. június 29-én szentelték fel és egy évig Csendlakon volt káplán, utána két évig Belatincon. 1914-től 1917-ig adminisztrátor, utána haláláig a község plébánosa. Publikált a Marijin liszt c. vend katolikus újságban is.

1918-ban Klekl Józseffel részt vett a vidék politikai szervezésében. Szakovics Józseffel és Csárics Józseffel dolgozták ki a Szlovenszka krajina entitás programját, aminek felmerült teljes függetlenedése is.
Egészségi állapota hamar megromlott és néhány év múlva meghalt.

Külső hivatkozás[szerkesztés]