Kínai gazella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kínai gazella
Régi rajz a fajról
Régi rajz a fajról
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Antilopformák (Antilopinae)
Nemzetség: Gazellák (Antilopini)
Nem: Procapra
Hodgson, 1846
Faj: P. przewalskii
Tudományos név
Procapra przewalskii
Büchner, 1891
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai gazella témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai gazella témájú kategóriát.

A kínai gazella (Procapra przewalskii) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és az antilopformák (Antilopinae) alcsaládjába tartozó faj.

Sokáig a tibeti gazella (Procapra picticaudata) alfajának tartották, de a genetikai vizsgálatok bebizonyították, hogy külön fajról van szó, amely az emlősnem harmadik fajával, a mongol gazellával (Procapra gutturosa) áll közelebbi rokonságban. Tudományos neve Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkij orosz Ázsia-kutatónak, a faj első nyugati begyűjtőjének állít emléket.

Előfordulása[szerkesztés]

Nyugat-kínai elterjedésű faj, eredetileg a Csinghaj-tótól (mongol nevén Koko Nor) Kanszun át Ninghsziáig és a belső-mongóliai Ordoszig húzódó övezetben fordult elő. Mára élőhelye hat elszigetelt szubpopulációra olvadt a Csinghaj-tó környékén (nyugaton a Madár-sziget, keleten Shadao-Gahai és Hudong-Ketu, délkeleten Yuanzhe, a déli hegyek túlsó oldalán Gonghe, illetve a tótól mintegy 120 kilométerre északnyugatra, Tianjuntól nyugatra. A megmaradt gazellák élőhelye a 3000-5000 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, sztyeppés fennsíkokon és nyílt völgyekben, beleértve a töredezett és hullámzó dűnéket.

Alfajai[szerkesztés]

  • Procapra przewalskii diversicornis
  • Procapra przewalskii przewalskii

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az elmúlt évek becslései alapján 4-800 kínai gazella él még a világon. Alapvetően az emberi jelenlét és a mezőgazdaság kiterjedése, illetve élőhelyének fokozódó elkerítése és felaprózása szorította vissza a fajt, de a sivatagosodás is komoly kihívást jelent a számára. A gazellák élőhelyének felaprózódása megnehezíti a szubpopulációk érintkezését és fokozza a ragadozók (elsősorban szürke farkasok) okozta károk veszélyét. A kínai állam felismerte a faj megőrzésének jelentőségét, ezért a törvénykezésben első kategóriába sorolja a védett fajok között. Az illegális vadászatot is sikerült visszaszorítani az ún. erdei rendőrségek megszaporításával. A helyszíni megőrzést segíti, hogy az egyik gazellacsapat által benépesített Madár-sziget nemzeti rezervátumnak minősül.

Források[szerkesztés]