Kígyófejű hal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kígyófejű hal
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sokúszóscsuka-alakúak (Polypteriformes)
Család: Sokúszós csukafélék (Polypteridae)
Nem: Erpetoichthys
J. A. Smith, 1865
Faj: E. calabricus
Tudományos név
Erpetoichthys calabricus
Smith, 1865
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kígyófejű hal témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kígyófejű hal témájú médiaállományokat és Kígyófejű hal témájú kategóriát.

A kígyófejű hal vagy afrikai sokúszós angolna (Erpetoichthys calabaricus) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sokúszóscsuka-alakúak (Polypteriformes) rendjébe és a sokúszós csukafélék (Polypteriformes) családjába tartozó faj Erpetoichthys nemének egyetlen képviselője. A nemzetség neve a görög erpeton (csúszó-mászó) és ichthys (hal) szavakból származik. A nemzetség Calamoichthys néven is ismert.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

Afrikában, Nigéria és a Kongó medencéjében honos, Ázsiában is igen elterjedt. Lassan folyó, sós vagy langymeleg (22-28 °C) vízben él. Tüdőjével szükség esetén a légköri levegőt is hasznosítja (tehát túlélhet akkor is, amikor a víz oldott oxigéntartalma lecsökken), olyannyira, hogy egy ideig a szárazon is életben maradhat. Éjszakai ragadozó; főként tápláléka gyűrűsférgeket, laposférgeket, rákokat és rovarokat eszik.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza a 90 centimétert is elérheti. Alakja igen hasonlít a vízisiklóéhoz, főleg a kopoltyúk különböztetik meg őket. Testszíne változó árnyalatú sötétbarna egészen a világosbarnáig.[2]

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Mutatós akváriumi hal. Békés, ugyanakkor kíváncsi természetű. Nagy termete ellenére kisebb lakótársai az élelemért vagy lakótérért vívott küzdelemben sokszor háttérbe szorítják. Különleges figyelmet kell fordítani az akvárium lefedésére, mert a kígyófejű hal hajlamos a víz felszínén siklani, és időnként felugorva ki is ugorhat az akváriumból.

Bár éjszakai életet él, napközben könnyen előcsalogathatjuk egy kis étellel. Erre kiváló a tubifex vagy lumbricina.

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. L. Fishelson, Zoology, renewed and corrected ed. 1984, Hakibutz Hameuchad Pub. House, Israel 1984. Vol II, p.126 (Hebrew)
  2. A kígyófejű hal


Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reedfish című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.