Kétcsíkos hegyiszitakötő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kétcsíkos hegyiszitakötő
Begyűjtött példány
Begyűjtött példány
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 100 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Ősszárnyúak (Palaeoptera)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Egyenlőtlen szárnyú szitakötők (Anisoptera)
Család: Hegyi szitakötők (Cordulegastridae)
Nem: Cordulegaster
Faj: C. heros
Tudományos név
Cordulegaster heros
Theischinger, 1979
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kétcsíkos hegyiszitakötő témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kétcsíkos hegyiszitakötő témájú kategóriát.

A kétcsíkos hegyiszitakötő vagy ritka hegyiszitakötő (Cordulegaster heros) a rovarok (Insecta) osztályának szitakötők (Odonata) rendjébe, ezen belül az egyenlőtlen szárnyú szitakötők (Anisoptera) alrendjébe és a hegyi szitakötők (Cordulegastridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A kétcsíkos hegyiszitakötő Európában széles körben előfordul. A hegyvidékeken közel 1500 méter magasságig található meg. A kétcsíkos hegyiszitakötő szigetszerű foltokban, csak helyenként gyakori.

Magyarországon ritka. Egyik élőhelye a Nyugat-Mecsekben található Petőczi-árok, ahol évek óta zajlik a kirepülési jellemzőinek monitorozása.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

A kétcsíkos hegyiszitakötő 8 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 10 centiméter. Nevét a középső potrohszelvényeken látható 2-2 sárga gyűrűnek köszönheti. Szemei a fejtetőn egy pontban érintkeznek. A hím felső potrohfüggelékei egymás mellől indulnak, és kifelé széttartók.

Életmódja[szerkesztés]

A lárvák keskeny, gyors sodrú, tiszta vizű hegyi patakokban fejlődnek, az imágók is ezek közelében repkednek. A kifejlett szitakötők alig távolodnak el származási helyüktől. A hímek a víz mentén repülnek fel és alá, de gyakran letelepszenek.

Szaporodása[szerkesztés]

A kétcsíkos hegyiszitakötő júniustól augusztus végéig repül. A nőstény csaknem függőlegesen lefelé tartott potrohhal libeg fel-alá a víz fölött, és hosszú tojócsövének segítségével a sekély vízbe rakja petéit. A lárvák fejlődése több évig tart.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ttk.pte.hu - Hidrológiai közlöny, 2010, 90. évfolyam 6. szám p. 100-102.. [2018. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 11.)
  2. Boda Réka: A kétcsíkos hegyiszitakötő (Cordulegaster heros Theischinger, 1979) életciklusának vizsgálata hegyvidéki vízfolyásokban: lárvális fejlődés, élőhelypreferencia és kirepülési viselkedés, PhD értekezés, Pécs, 2015.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]