Kétcsíkos hegyiszitakötő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kétcsíkos hegyiszitakötő
Begyűjtött példány
Begyűjtött példány
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 100 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Ősszárnyúak (Palaeoptera)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Egyenlőtlen szárnyú szitakötők (Anisoptera)
Család: Hegyi szitakötők (Cordulegastridae)
Nem: Cordulegaster
Faj: C. heros
Tudományos név
Cordulegaster heros
Theischinger, 1979
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kétcsíkos hegyiszitakötő témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kétcsíkos hegyiszitakötő témájú kategóriát.

A kétcsíkos hegyiszitakötő vagy ritka hegyiszitakötő (Cordulegaster heros) a rovarok (Insecta) osztályának szitakötők (Odonata) rendjébe, ezen belül az egyenlőtlen szárnyú szitakötők (Anisoptera) alrendjébe és a hegyi szitakötők (Cordulegastridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A kétcsíkos hegyiszitakötő Európában széles körben előfordul. A hegyvidékeken közel 1500 méter magasságig található meg. A kétcsíkos hegyiszitakötő szigetszerű foltokban, csak helyenként gyakori.

Magyarországon ritka. Egyik élőhelye a Nyugat-Mecsekben található Petőczi-árok, ahol évek óta zajlik a kirepülési jellemzőinek monitorozása.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

A kétcsíkos hegyiszitakötő 8 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 10 centiméter. Nevét a középső potrohszelvényeken látható 2-2 sárga gyűrűnek köszönheti. Szemei a fejtetőn egy pontban érintkeznek. A hím felső potrohfüggelékei egymás mellől indulnak, és kifelé széttartók.

Életmódja[szerkesztés]

A lárvák keskeny, gyors sodrú, tiszta vizű hegyi patakokban fejlődnek, az imágók is ezek közelében repkednek. A kifejlett szitakötők alig távolodnak el származási helyüktől. A hímek a víz mentén repülnek fel és alá, de gyakran letelepszenek.

Szaporodása[szerkesztés]

A kétcsíkos hegyiszitakötő júniustól augusztus végéig repül. A nőstény csaknem függőlegesen lefelé tartott potrohhal libeg fel-alá a víz fölött, és hosszú tojócsövének segítségével a sekély vízbe rakja petéit. A lárvák fejlődése több évig tart.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ttk.pte.hu - Hidrológiai közlöny, 2010, 90. évfolyam 6. szám p. 100-102.. [2018. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 11.)
  2. Boda Réka: A kétcsíkos hegyiszitakötő (Cordulegaster heros Theischinger, 1979) életciklusának vizsgálata hegyvidéki vízfolyásokban: lárvális fejlődés, élőhelypreferencia és kirepülési viselkedés, PhD értekezés, Pécs, 2015.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]