Kék fadongó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kék fadongó
Abeille charpentiere 1024.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Hártyásszárnyúak
Család: Méhfélék
Alcsalád: Fadongók
Nemzetség: Xylocopa
Alnemzetség: (Xylocopoides)
Faj: X. violacea
Tudományos név
Xylocopa violacea
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kék fadongó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kék fadongó témájú médiaállományokat és Kék fadongó témájú kategóriát.

A kék fadongó (Xylocopa violacea) Európa egyik legnagyobb termetű méhfaja. Nemcsak Európában, hanem Ázsiában is őshonos. A Xylocopa nemzetség legtöbb fajához hasonlóan a kék fadongó is korhadó fákba készíti fészkét. Sokakat megrémisztő külleme és mérete ellenére viszonylag szelíd állat, nem különösebben agresszív, csak akkor támad, ha kényszerítve van.

Jellemzése[szerkesztés]

A kék fadongó elterjedési területe Európától Kína középső részéig húzódik, a 30. szélességi foktól északra. India északi területein is előfordul. Nyugat-Európában a faj terjeszkedik. 2006-ban a Brit-szigeteken is megjelent.

A kék fadongó egyedei áprilisban vagy májusban jönnek elő a fák törzséből. Késő tavasszal és kora nyáron a kék fadongó párt keres magának, illetve megfelelő fészkelőhelyet. Párzás után a nőstények alagutakat ásnak korhadó fák törzsébe, vagy régebbi járatokat keresnek fel. Innen származik a faj neve is. Más magányos méhfajokhoz hasonlóan a nőstény egyedül készíti el fészkét. A petéket egymás melletti cellákba rakja, majd mindegyik mellé pollent hord. A kikelő lárvák azután ebből táplálkoznak. A kifejlett egyedek késő nyáron jönnek elő. Ezek a hideg évszakban áttelelnek, majd tavasszal a ciklus újrakezdődik.


Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Xylocopa violacea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]