Jusepe de Ribera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(José de Ribera szócikkből átirányítva)
Jusepe de Ribera

Született1591. január 12.
Xàtiva
Meghalt

Nápoly
SírhelySanta Maria del Parto a Mergellina (Nápoly)
Nemzetiségespanyol
Stílusanaturalisztikus
Aki hatott ráCorreggio
Caravaggio
A Wikimédia Commons tartalmaz Jusepe de Ribera témájú médiaállományokat.

Jusepe de Ribera (eredeti nevén José de Ribera, itáliai ragadványnevén lo Spagnoletto, azaz „a kis spanyol”; Játiva, 1588. január 12.Nápoly, 1652. szeptember 2.) spanyol festő. Főként Nápolyban működött.

Életpályája[szerkesztés]

José de Ribera néven Játivában született, Valencia tartományban. Eleinte Ribalta tanítványa volt Valenciában, de már fiatal korában Nápolyba került; innen Rómába ment. Parmában Correggio műveit tanulmányozta; valószínű, hogy Velencében is járt és talán Michelangelo da Caravaggio befolyása alatt is állhatott. Tanulmányútjai után Nápolyban telepedett le. Rendkívüli befolyásra tett szert, Pedro Téllez-Girónnak(wd), Osuna 1. hercegének(wd), Nápoly spanyol alkirályának az udvari festője lett.

Főbb művei[szerkesztés]

A nápolyi székesegyházban van a Szent Januáriuszt a tüzes kemencében ábrázoló képe, az ottani Szent Márton karthauzi kolostor templomában többek közt a Krisztus levételét a keresztről ábrázoló hatalmas festmény, a salamancai Ágoston-rendi templomban a Concepción (Szeplőtelen fogantatás).

A madridi Prado képtárban mintegy 60 képe látható, melyek művészetét minden oldalról bemutatják,[1] de képviselve van minden nagyobb gyűjteményben is. Különösen híresek: Mária Magdolna képe (drezdai képtár); Krisztus sírba tétele, A pásztorok imádása (Párizs, Louvre);[2] Krisztus az írástudók között, Krisztus útja a vesztőhelyre (Bécsi Szépművészeti Múzeum).[3] Jellemző és jó képei vannak a budapesti Szépművészeti Múzeumban is (523., 526., 527., 532. sz.), közöttük a Szent András vértanúságát ábrázoló kép (1628, 523. sz.).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nyerges Éva: Ribera; Corvina, Bp., 1978 (A művészet kiskönyvtára)