Certosa di San Martino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nápoly történelmi központja
Világörökség
A Certosa di San Martino kolostor kerengője
A Certosa di San Martino kolostor kerengője
Adatok
Ország Olaszország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, IV
Felvétel éve 1995
Elhelyezkedése
Certosa di San Martino (Olaszország)
Certosa di San Martino
Certosa di San Martino
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′Koordináták: é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Certosa di San Martino (Naples)|Nápoly történelmi központja]] témájú médiaállományokat.

A Certosa di San Martino (Szent Márton karthauzi kolostor) egykori kolostor, ma egy múzeum Nápolyban. A város egyik jól látható építménye, a Vomero-domb tetején.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A karthauzi kolostort 1368-ban alapították I. Johanna uralkodása idején. Szent Márton, tours-i püspöknek ajánlották. A 16. század első felében kibővítették. 1623-ban, a Cosimo Fanzago által felügyelt bővítés során nyerte el mai barokk formáját. A 18. század első felében, a francia uralom ideje alatt a kolostort bezárták. Ma múzeum található benne a spanyol- és Bourbon-kori királyság emlékeivel. Ugyanakkor Krisztus születésének egy világhírű ábrázolása is látható itt.

Látnivalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chiostro grande

Különböző nagyságú három kolostorudvara megőrizte eredeti alaprajzát és a későbbi átépítések idejének ízlését. A bejáratnál lévő kisebb, loggiás és portikuszos kolostorudvar, a Chiostrino dei Procuratori dísze az 1605-ben épült kút. Az épületkomplexum másik oldalán van a nagy 16. századi kolostorudvar, a Chiostro grande. A kolostor ebédlőterme melletti piciny kis barokk oszlopos udvar a tervezője után elnevezett Chiostro del Fanzago.

Múzeum[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A látnivalók három csoportba vannak gyűjtve:

  • történeti gyűjtemény: Nápoly régi térképeit, történelmi témájú festményeket mutat be, azonkívül ide tartozik a hajó- és kocsi-múzeum, valamint a helyi népviseletet és népszokásokat bemutató gyűjtemény
  • művészeti gyűjtemény: itt kaptak helyet a város lebontott épületeiből átmenekített festmények, szobrok és egyéb műtárgyak
  • a kolostor gyűjteménye: a kolostor régi helyiségeit mutatja be, eredeti bútorzattal, díszítésekkel.

Felhasznált irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Certosa di San Martino témájú médiaállományokat.