José Moreno Hernández

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
José Moreno Hernández
Jose Hernandez v2.jpg
Született
1962. augusztus 7. (53 éves)
Foglalkozása űrhajós
mérnök
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz José Moreno Hernández témájú médiaállományokat.
José Moreno Hernández

José Moreno Hernández (French Camp, Kalifornia, 1962. augusztus 7. –) amerikai mérnök, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1984-ben az University of the Pacific keretében villamosmérnöki oklevelet szerzett. 1986-ban a Kaliforniai Egyetemen megvédte mérnöki diplomáját. 1987-2001 között a Lawrence Livermore National Laboratory-ban dolgozott. Munkatársával kidolgozta a digitális mammográfia képalkotó rendszert. Találmányukkal elősegítették a korai emlőrák kimutatását. 2001-ben csatlakozott a JSC állományához.

2004. május 6-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés (T–38 Talon), vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. 2007. májusában egy 11 napos tenger alatti (NASA Extreme Environment Mission Operations NEEMO 12) kiképzésen vett rész. Egy űrszolgálata alatt összesen 13 napot, 20 órát és 54 percet (332 óra) töltött a világűrben. 2011 januárjában köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–128 a Discovery űrrepülőgép 37. repülésének küldetésfelelőse. A személyzet csere végrehajtásával lehetővé vált, hogy a 3 fős legénység 6 fősre bővüljön. Logisztikai ellátmány szállítása a Leonardo Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) fedélzetén és egy, a hűtőrendszerben használt ammóniát tartalmazó tartály (a Lightweight Multi-Purpose Experiment Support Structure Carrier segítségével) feljuttatása, cseréje. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Harmadik űrszolgálata alatt összesen 13 napot, 20 órát és 54 percet (332 óra) töltött a világűrben. 9 262 217 kilométert (5 755 275 mérföldet) repült, 219 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]