José María Esquerdo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
José María Esquerdo
José María Esquerdo, de Compañy.jpg
Született 1842. február 2.
Villajoyosa
Elhunyt 1912. január 30.
Madrid
Állampolgársága spanyol
Foglalkozása pszichiáter és politikus
Tisztség
  • Member of the Congress of Deputies of Spain
  • Madrid Councillor
Iskolái Orvostudomány
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz José María Esquerdo témájú médiaállományokat.

José María Esquerdo Zaragoza (Villajoyosa, Alicante, 1842. február 2.Madrid, 1912. január 30. spanyol pszichiáter és politikus. Orvosként a mentális betegekkel és az őket körülvevő jogi problémákkal foglalkozott.

Pályakezdés[szerkesztés]

Orvostudományi tanulmányait Valenciában kezdte, majd Madridban folytatta és doktorált 1865-ben. Pedro Mata hatására fordult a pszichiátria és a mentális betegek jogi problémái felé.

I. köztársaság[szerkesztés]

A La Gloria évében kezdett dolgozni a Madridi Tartományi Kórházban. A Madridi Egyetem orvosi karán szabad Általános patológia és Mentális betegségek kurzusokat adott.

Barátja a köztársasági vezető Manuel Ruiz Zorrilla állandó katedrát ajánlott neki, de ezt nem fogadta el. Inkább több helyen dolgozott, oktatott és kisebb tanulmányokat alkotott.

Alapítások[szerkesztés]

Kórház, művészetterápia[szerkesztés]

Spanyolországban ő alapította meg a neuropszichiátriát és az irányított tevékenységekre épülő terápiát.

1877-ben megalapította az Esquerdo szanatóriumot, ahol szakított a korábbi terápiákkal és a kórház arról lett híres, hogy a betegek és orvosok közti aktív együttműködéséből létrejövő színházi előadásokra épülő terápiát hozott létre.[1] Úttörő volt a stressz fogalmának bevezetésében is, különösen amely a nagyvárosi élet különösen erősen gyorsuló sebességéből következik.

Köztársasági szervezetek[szerkesztés]

A Manuel Ruiz Zorrilla és Nicolás Salmerón alapította Partido Republicano Progresista - Progresszív Köztársaság Párt tagjaként egyre magasabb tisztségekre választották. Zorrilla halála utána 1895-ben ő vezette a pártot.

1897-ben más jelentős politikusokkal megalapította az Unión Republicana Nacionalt, a Nemzeti Köztársasági Uniót. Elkötelezett tudós és humanista volt és a politikára a nemzet orvoslásaként tekintett.

Emlékezete[szerkesztés]

Madridban 2 nagyon fontos dolog is őrzi a nevét, éspedig:


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Este establecimiento se complementa con otro sanatorio mental para el tiempo de vacaciones, ubicado en Villajoyosa, llamado “El Paraíso” y regido por los mismos principios. Pronto se convierte en un paradigma. En 1888 Esquerdo había publicado al respecto un artículo de título significativo: «La cárcel o el manicomio».

Források[szerkesztés]


Bibliográfia[szerkesztés]

  • José María López Piñero, «José María Esquerdo Zaragoza (1842-1912)», Mente y Cerebro, 33, 2008, 9-11. oldal

Külső hivatkozások[szerkesztés]