José María Esquerdo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
José María Esquerdo
José María Esquerdo, de Compañy.jpg
Született 1842. február 2.
Villajoyosa
Elhunyt 1912. január 30.
Madrid
Állampolgársága spanyol[1]
Foglalkozása pszichiáter és politikus
Tisztség
  • a spanyol képviselőház tagja
  • Madrid municipal councillor
Iskolái Orvostudomány
A Wikimédia Commons tartalmaz José María Esquerdo témájú médiaállományokat.

José María Esquerdo Zaragoza (Villajoyosa, Alicante, 1842. február 2.Madrid, 1912. január 30. spanyol pszichiáter és politikus. Orvosként a mentális betegekkel és az őket körülvevő jogi problémákkal foglalkozott.

Pályakezdés[szerkesztés]

Orvostudományi tanulmányait Valenciában kezdte, majd Madridban folytatta és doktorált 1865-ben. Pedro Mata hatására fordult a pszichiátria és a mentális betegek jogi problémái felé.

I. köztársaság[szerkesztés]

A La Gloria évében kezdett dolgozni a Madridi Tartományi Kórházban. A Madridi Egyetem orvosi karán szabad Általános patológia és Mentális betegségek kurzusokat adott.

Barátja a köztársasági vezető Manuel Ruiz Zorrilla állandó katedrát ajánlott neki, de ezt nem fogadta el. Inkább több helyen dolgozott, oktatott és kisebb tanulmányokat alkotott.

Alapítások[szerkesztés]

Kórház, művészetterápia[szerkesztés]

Spanyolországban ő alapította meg a neuropszichiátriát és az irányított tevékenységekre épülő terápiát.

1877-ben megalapította az Esquerdo szanatóriumot, ahol szakított a korábbi terápiákkal és a kórház arról lett híres, hogy a betegek és orvosok közti aktív együttműködéséből létrejövő színházi előadásokra épülő terápiát hozott létre.[2] Úttörő volt a stressz fogalmának bevezetésében is, különösen amely a nagyvárosi élet különösen erősen gyorsuló sebességéből következik.

Köztársasági szervezetek[szerkesztés]

A Manuel Ruiz Zorrilla és Nicolás Salmerón alapította Partido Republicano Progresista - Progresszív Köztársaság Párt tagjaként egyre magasabb tisztségekre választották. Zorrilla halála utána 1895-ben ő vezette a pártot.

1897-ben más jelentős politikusokkal megalapította az Unión Republicana Nacionalt, a Nemzeti Köztársasági Uniót. Elkötelezett tudós és humanista volt és a politikára a nemzet orvoslásaként tekintett.

Emlékezete[szerkesztés]

Madridban 2 nagyon fontos dolog is őrzi a nevét, éspedig:


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://datos.gob.es/es/catalogo/e00123904-autores-espanoles-en-dominio-publico-fallecidos-desde-1900
  2. Este establecimiento se complementa con otro sanatorio mental para el tiempo de vacaciones, ubicado en Villajoyosa, llamado “El Paraíso” y regido por los mismos principios. Pronto se convierte en un paradigma. En 1888 Esquerdo había publicado al respecto un artículo de título significativo: «La cárcel o el manicomio».

Források[szerkesztés]


Bibliográfia[szerkesztés]

  • José María López Piñero, «José María Esquerdo Zaragoza (1842-1912)», Mente y Cerebro, 33, 2008, 9-11. oldal

Külső hivatkozások[szerkesztés]